Darmkanker komt relatief veel voor, met name bij mensen ouder dan 50 jaar. Bijna 1 op de 15 personen wordt ermee geconfronteerd. Begin september is de proef van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan in onze regio en het landelijke bevolkingsonderzoek begint in januari 2014. Het Havenziekenhuis en het Erasmus MC vinden het belangrijk u goed te informeren over het bevolkingsonderzoek en daarom is er een speciale informatieavond op maandag 18 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Havenziekenhuis.
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen vanaf 2014 iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. U beslist zelf of u wel of niet deelneemt en er zijn geen kosten aan verbonden. Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Dat bloed is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium.
Vroegtijdige ontdekking vergroot de kans op genezing
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan over de periode 2010-2039 een gemiddelde van 1.400 sterfgevallen per jaar voorkomen en op langere termijn kan het zelfs gemiddeld 2.400 sterfgevallen per jaar schelen.
Pilot bevolkingsonderzoek in de regio Rotterdam
Zo’n 2.500 inwoners in de regio Rotterdam/Barendrecht hebben in de eerste week van september een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ontvangen. Daarmee is de pilot voor het landelijk bevolkingsonderzoek van start gegaan. Het Erasmus MC en het Havenziekenhuis werken samen mee aan de pilot. De betrokken maag-darm-en lever-artsen van het Erasmus MC en het splinternieuwe scopiecentrum van het Havenziekenhuis zijn getoetst en voldoen aan de toelatingseisen van het bevolkingsonderzoek Het Erasmus MC heeft jarenlange ervaring op het gebied van screenen van darmkanker. De resultaten van deze wetenschappelijke onderzoeken hebben een belangrijke rol gespeeld voor de start van het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Belang van goede informatie over het bevolkingsonderzoek Leonie van Dam is in opleiding tot Maag-, Darm- en Leverarts en promoveerde in september 2013 op het onderwerp darmkankerscreening aan de Erasmus Universiteit. In haar proefschrift kwam het belang van goede voorlichting over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker duidelijk naar voren. Leonie deed haar onderzoek onder mensen die werden uitgenodigd voor het proefbevolkingsonderzoek in de regio Groot-Rijnmond. Een van de conclusies is dat het belangrijk is dat de kennis over het bevolkingsonderzoek en darmkanker in Nederland wordt vergroot. ‘We zagen dat de kennis over darmkanker en het bevolkingsonderzoek naar darmkanker onder niet-deelnemers lager was dan onder deelnemers. Het onderzoek liet ook zien dat mensen vaak niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek omdat zij geen darmklachten hebben. Omdat darmkanker vaak pas klachten geeft in een laat stadium, is het juist belangrijk deze ziekte op te sporen voordat er klachten zijn. Op deze manier is vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk en is het mogelijk de overleving van darmkanker te verbeteren’ zo geeft Leonie aan. ‘Het is goed dat het Havenziekenhuis en het Erasmus MC een speciale informatiebijeenkomst organiseren waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe het onderzoek in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn, dan kan iedereen weloverwogen de keuze maken om wel of niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.’ zo besluit Leonie. |
Programma bijeenkomst
Op de informatieavond vertellen Maag-, Darm- en Lever (MDL)- arts dr. Manon Spaander, darmchirurg dr. Anand Menon, MDL-verpleegkundig specialist Agnes Reijm en verpleegkundig endoscopist Sabine Jansen wat u kunt verwachten van het bevolkingsonderzoek. U krijgt informatie over darmkanker, hoe het bevolkingsonderzoek gaat en wat de voor- en nadelen zijn van deelname. Ook ontvangt u informatie over inwendig kijkonderzoek van de darmen en wat u kunt verwachten van het Academisch Darmcentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis, mocht er een operatie aan uw darmen nodig zijn. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen.
Informatie en aanmelden
De gratis lezing begint stipt om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Hij wordt gehouden in de BE Ruyszaal van het Havenziekenhuis op de vierde verdieping. Voor de informatieavonden van het Havenziekenhuis is vaak veel belangstelling. Daarom vinden we het prettig als u zich vooraf aanmeldt. Dan bent u in ieder geval verzekerd van een plaats. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via psb@havenziekenhuis.nl of via 010 404 33 68 Vanaf 19.00 uur staan de koffie en thee klaar. U kunt vanaf 19.00 uur gratis parkeren bij Tropicana of betaald op het Haringvliet en de Oosterkade. U bent van harte welkom!
Havenziekenhuis
Haringvliet 2
3011 TD Rotterdam
www.havenziekenhuis.nl
recent commentaar