Zondag 17 september jl. vierde pastoor Ruud Gouw zijn 25-jarig jubileum als pastoor van de St. Lambertusparochie en zijn 30-jarig priesterschap, in en bij de St. Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Bij zijn aantreden in 1991 werd hij door de Sterfotograaf al voor de kerkdeuren gezet (De Ster dd. 22 oktober 1991). Toen zag het ernaar uit dat hij maar één jaar zou blijven maar op 1 juni 1992 volgde toch zijn definitieve indiensttreding.

Bij binnenkomst in de pastorie blijkt er net controle te zijn, door het bisdom. ‘Om te voorkomen dat een kerkbestuur opeens gekke dingen gaat doen, ten nadele van de parochie’, verklaar pastoor Gouw. Routine. Zorgen maakt hij zich totaal niet.

An Allegory…
Zijn eerste job als priester was als kapelaan (assistent-pastoor; in België: onderpastoor) in Den Haag. Vervolgens verbleef hij in de periode 1987-1991 in Rome, om zijn proefschrift te schrijven. De titel? ‘An Allegory around Jerusalem’, meent hij zich te herinneren. Gouw: ‘Het was fantastisch in Rome. Ik kon daar ook colleges volgen van beroemde docenten’.

Amsterdam
Ruud Gouw werd 61 jaar geleden geboren in Amsterdam-West en zijn eerste mis maakte hij daar mee in de St. Josephkerk. (die komt ook voor in de serie van Andries Knevel op TV)

Van jongs af aan wilde Gouw priester worden. Al gedurende zijn lagere school tijd was dat zonneklaar. ‘Maar ik kon me óók voorstellen iets anders te gaan doen’. Dat andere was geschiedenis studeren. Hij meldde zich daarvoor aan, maar werd uitgeloot (!). Bleef over de Katholieke Theologische Hogeschool Amsterdam (KTHA). Hij volgde daar de 1-jarige vooropleiding theologie. De geschiedenis liet hem echter niet los. Uiteindelijk resulteerde dat in  zijn doctoraalscriptie geschiedenis in 1983 en hij maakte de theologie af in Den Haag, in 1987. Gouw ‘Het ging gelijk op’.

Kralingen
Pastoor Gouw is zich thuis gaan voelen in Rotterdam-Kralingen. Hij woont al zo’n 23 jaar in (het wijkje) Het Noordelijk Niertje. Op de fiets doorkruist hij Rotterdam-Oost. Van het halen van het rijbewijs kwam het alsmaar niet.

‘Vitale geloofsgemeenschap’
Gouw is trots: ‘Deze kerk staat absoluut niet op de nominatie om te worden gesloten’.  Want het gaat om een ‘vitale geloofsgemeenschap’. Waar dat uit blijkt? Hij somt op: kerkgangers, 300 à 350 per weekend, de (wijze van) geloofsverkondiging, en de diaconie (kerkelijk welzijnswerk). Zo zijn er acties voor Kinderen voor Kinderen, de Voedselbank (schoonmaakartikelen, die zijn  niet bederfelijk), voor het project (ziekenhuis) Eyes on Ghana en worden koptische kinderen in Kaïro gesteund.

Opvallend is het grote aantal buitenlandse studenten. Voor de zekerheid hangt er voor hen een prentje van paus Franciscus bij de ingang van de kerk, legt Gouw uit. Ook komen er veel mensen van verder weg.

Latijn
Latijn? De dienst is in het Nederlands maar het Gregoriuskoor zingt tijdens de hoogmis op zondag in het Latijn. Gouw vindt het goed zo. Voor het 2e Vaticaanse Concilie was de mis nog helemaal in het Latijn en er zijn groeperingen die daaraan willen vasthouden. Hun goed recht, volgens Gouw.

Hoe ziet zijn parochie er in dat opzicht uit? Gouw: ‘Ik geloof in een duidelijke karakteristiek. Beide categorieën komen aan bod’.

Paus Franciscus? ‘Helpt een beetje’, aldus Gouw. ‘Wegens zijn positieve uitstraling’.

Waarom priester? Gouw:  ‘Ja waarom wil je voetballer, zanger of toneelspeler worden?’

Waarom hier? Gouw: ‘Omdat ik in een grote stad wil werken, in een kerk met een zekere stijl, met een regiofunctie’.

Als pastoor Gouw over een jaar of veertien 75 jaar wordt, dient hij zijn ontslag aan te bieden. Maar hem kan dan worden gevraagd om (een zekere tijd) aan te blijven.  Daar zou het best ’s van kunnen komen, gezien zijn energie en enthousiasme.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.