Leerlingen bekeken tijdens de les ook waar hun eigen kleding vandaan komt | Foto:  © Jan de Groen

Hij is weer gestart: de Textiel Race in Rotterdam. De komende weken proberen tien basisscholen zoveel mogelijk tweedehands textiel in te zamelen. De aftrap vond woensdag plaats in Kralingen.

‘T-shirts.’ ‘Lakens.’ De groep 8 van de Kralingsche School moet even warmdraaien, maar uiteindelijk weten de tieners deze woensdagochtend steeds meer voorbeelden van textiel te bedenken. ‘Gordijnen, dat is ook textiel toch?’

Dit is de aftrap van de Textiel Race. Tien Rotterdamse basisscholen proberen de komende weken zoveel mogelijk punten in te zamelen. Door bijvoorbeeld tweedehands textiel in te zamelen. Kledingstukken te repareren. Of filmpjes te maken over het recyclen van textiel en waarom dat belangrijk is.

De Kralingsche School doet dit jaar ook mee. En als voorbereiding krijgen de oudste leerlingen van de school deze woensdagochtend uitleg van Beer Veeger van Race Against Waste, één van de organisatoren van de Textiel Race.

8.000 liter 
Zo vertelt hij de kinderen dat het 8.000 liter water kost om één spijkerbroek te maken. Dat veel kleding in verre landen gemaakt wordt, waar de lonen laag zijn. Maar ook dat veel tweedehands textiel in Nederland helaas nog bij het restafval belandt.

‘En wat gebeurt er met restafval’, vraagt hij deze groep 8. ‘Dan komt het op de vuilnisbelt’, roept één leerling. Een ander vult aan: ‘Het wordt verbrand.’

Terwijl textiel dat in textielbakken terechtkomt, gewoon een tweede leven krijgt. Van linnengoed en gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen gemaakt. Of isolatiemateriaal. Veel beter voor het milieu dus, legt Beer uit.

Leerlingen bekeken tijdens de les ook waar hun eigen kleding vandaan komt

Verspilling
De kinderen filosoferen wat ze nog meer kunnen doen om verspilling van textiel te voorkomen. ‘Mijn moeder repareert mijn kleding als het stuk is’, merkt één van de leerlingen op.

En kinderburgemeester Dominique – ook aanwezig bij de aftrap – vertelt dat ze af en toe kleding krijgt van oudere nichtjes. ‘Soms wel drie tassen vol. Heel fijn, want er zitten altijd leuke dingen tussen.’

Mohammed
Bijna aan het einde van de les bekijken de leerlingen nog een filmpje over Mohammed. Een 13-jarige jongen uit Bangladesh, die soms 10 uur op een dag werkt in een kledingfabriek.
Waarom hij zo hard moet werken, vraagt Beer later aan de Kralingse leerlingen. Het blijft even stil. Dan zegt één van de kinderen nuchter: ‘Omdat mensen hier veel T-shirts willen kopen.’

Meehelpen?
Naast de Kralingsche School doen nog negen andere basisscholen uit Rotterdam mee aan de Textiel Race. Zo strijdt ook openbare basisschool Crooswijk mee om de overwinning.

Het ingezamelde textiel moet natuurlijk ook gewogen worden | Foto:  © Jan de Groen

De uitdaging is om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Maar de scholen kunnen ook punten verdienen door filmpjes te maken over het recyclen van textiel. Of tweedehands kleding te verkopen op Marktplaats.

Heeft u nog oude kledingstukken of kapot textiel in huis? Dat kunt u dit laten ophalen door één van de scholen die meedoet aan de Textiel Race. Plan hiervoor een afspraak in op textielrace.nl. De klas die de meeste punten inzamelt, mag naar een speciale theatervoorstelling die ook gaat over het belang van recyclen.

De Textiel Race in Rotterdam wordt georganiseerd door onder meer gemeente Rotterdam, Race Against Waste en kringloopwarenhuis Het Goed. Meer weten over hoe de gemeente zich inzet voor een duurzaam Rotterdam? Kijk dan op rotterdamcirculair.nl.

(Persbericht wijkraad Kralingen – Crooswijk)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.