Eén loket voor alle vragen
In april opent Aafje de deuren van het Wijkservicepunt Hoppesteyn. Een plek waar alle buurtbewoners terecht kunnen voor informatie of als ze vragen hebben op het gebied van bijvoorbeeld wonen, welzijn en zorg.
Met dit wijkservicepunt in het Crooswijkse zorgcentrum aan de Boezemsingel voorziet Aafje in de behoefte van veel buurtbewoners die met vragen kampen, maar niet weten waar ze terecht kunnen. Dankzij het servicepunt worden zij op weg geholpen met hun vragen, krijgen zij helderheid over zaken die voor hen belangrijk zijn en kunnen ze deelnemen aan activiteiten die Aafje organiseert.
Één loket
Dankzij het wijkservicepunt van Aafje hoeven buurtbewoners niet meer verschillende loketten af voor informatie. Het wijkservicepunt is één loket voor alle vragen over wonen, welzijn en zorg. Wel zo gemakkelijk.
Vrijwilligers
Het wijkservicepunt wordt bemenst door vrijwilligers van Aafje. Zij worden zo getraind dat ze in staat zijn vragen van buurtbewoners te beantwoorden. Bij vragen waar een vrijwilliger geen antwoord op kan geven, wordt altijd gezocht naar een oplossing. Zo zijn er ook professionele medewerkers aanwezig.
Interesse om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan voor het wijkservicepunt? Of kent u iemand anders die hier zeker geschikt voor is? Stuur dan een email naar mirjam.hoeksema@aafje.nl of bel 010- 4335492.
(ingezonden mededeling Aafje-Communicatie – het Wijkservicepunt Hoppesteyn is het vierde in Kralingen- Crooswijk; zie voor de andere drie de Sterservicepagina van deze Ster. Red.)
Oude wijn in nieuwe, goedkopere zakken.
Hoewel een sympathiek initiatief; wordt het Wijkservicepunt Hoppesteyn gepresenteerd als een mogelijkheid waar buurtbewoners “eindelijk” terecht kunnen met hun vragen op het gebied van wonen, welzijn,zorg. Echter; er zijn al jaren diverse plekken in de deelgemeente waar bewoners met diverse vragen terecht kunnen. Eerst bij Welzijnsorganisatie DOCK, die op meerdere locaties inloopspreekuren hadden bemensd door professionals. Uitgangspunt was onafhankelijk advies, dus niet gekoppeld aan bijvoorbeeld één bepaalde zorgleverancier. Doorverwijzen was laagdrempelig en makkelijk omdat instanties als Ouderenwerk of Sociaal Raadslieden vaak in hetzelfde pand gehuisvest waren. Dat deel is wegbezuinigd, want bewoners moesten voor al hun vragen terecht kunnen bij één centraal punt; Vraagwijzer. Geen versnippering, geen aparte spreekuren per instantie, maar alles centraal georganiseerd. Vraagwijzer is (momenteel) gehuisvest in de Stadswinkel en bij de Wijkservicepunten in Kralingen en Crooswijk. Ook hier werken professionals.
Maar kennelijk werkt dat toch niet voldoende, en komt er weer een “loket” bij! Dit keer met vrijwilligers.
Vragen die dan oprijzen zijn:
– Zou het dan toch niet werken; om alles onder te brengen bij een centrale organisatie? (Vraagwijzer)
– Is dit de nabije toekomst? Informatie en advies wordt uitsluitend door vrijwilligers gegeven (met op de achtergrond een professional)?
– Onafhankelijk advies; waarbij je als burger volledige keuzevrijheid hebt bij welke instantie je terecht wilt, vervalt. Het is maar net welke organisatie bij je in de buurt zit?
Ik snap er steeds minder van eerlijk gezegd….