Door: Paul Verspeek

‘Ze lagen daar tijdens het vuurwerk, maar hebben er niets van meegekregen’

Licht en donker kwamen samen op die fatale 2e september 2023 op de Maasboulevard in Rotterdam. Jaap (79) en zijn buurvrouw (74) hadden het prille geluk gevonden met elkaar toen zij onderweg naar de vuurwerkshow van de Wereldhavendagen werden aangereden. Ze waren op slag dood. Het Openbaar Ministerie spreekt van doodslag en eist acht jaar cel en tbs.

Mark G. (37) is die dag bij zijn moeder geweest en is vol emoties vertrokken. Hij heeft geblowd en heel veel gedronken, zijn moeder schat vijftien tot twintig blikjes bier. Als een kamikaze rijdt hij door de stad, auto’s rechts inhalend, door rood licht en veel te hard.

Op de Maasboulevard, ter hoogte van voormalig zwembad Tropicana, steken Jaap en zijn buurvouw over. Als ze bijna aan de overkant zijn, worden ze door het bestelbusje van Mark G. geschept. De snelheid van de botsing is tussen de 99 en 116 km per uur, waar 50 is toegestaan.

Officier van justitie Steen: “Ik heb bij de reconstructie in de auto gezeten die honderd reed, ik was doodsbang.” De bestuurder zegt het in de rechtszaal meerdere keren, tot verdriet van de nabestaanden: “Ik kan mij er niets van herinneren. Ik weet nog dat de voorruit naar binnen kwam maar verder weet ik niets.”

De man is na het ongeluk weggelopen, meldt zich de volgende dag bij de politie om zijn bestelbus als gestolen op te geven en ontkent aanvankelijk het ongeluk te hebben veroorzaakt. Later bekent hij alsnog.

‘Nog minder dan een luis’
Waarom was hij zo emotioneel die dag? “Een vriend van mij is psychotisch, daar had ik klappen van gekregen. En ik was bij mijn oma geweest, die dementerend is en mij niet meer herkende. Er was iets bij me geknakt.”

Zijn verhaal wordt met de nodige scepsis aangehoord door de vele nabestaanden die naar de zitting zijn gekomen en ook de officier van justitie twijfelt. “Ik heb heel veel vragen aan de verdachte, maar het heeft geen zin als hij toch niets kan herinneren. Eerlijk gezegd vind ik zijn verklaring ongeloofwaardig.”

Mark G. zegt op termijn wel in gesprek te willen met de nabestaanden, maar die reageren direct afkeurend vanaf de publieke tribune. Ook uit de slachtofferverklaringen klinkt veel woede. “Ik zou een boek kunnen schrijven hoe erg ik hem haat”, zegt de dochter van de overleden vrouw. “Wat een misbaksel, nog minder dan een luis”, zegt Herman, de zoon van Jaap. Hij gebruikt nog een andere krachtterm, maar daarvan zegt de rechter dat die niet in de rechtszaal wordt getolereerd.

Vuurwerk
Uit de verhalen van de nabestaanden blijkt hoe twee gezinnen ontwricht zijn door het dramatische ongeluk. Jaap had na het overlijden van zijn eigen vrouw nieuw geluk gevonden in een relatie met zijn buurvrouw. Plannen waren er om op vakantie te gaan een maand later, eerst gingen ze naar de vuurwerkshow kijken tijdens de Wereldhavendagen.

De kleindochter van Jaap: “Ze keken al een hele week naar het vuurwerk uit en ze wisten niet dat ze hun laatste ritje naar Rotterdam zouden maken. Ze lagen daar wel tijdens het vuurwerk, ze hebben er alleen zelf niets meer van meegekregen.”

De dochter van de overleden vrouw: “Elke dag, elke minuut en elke seconde is voor mij een gevecht om de dag door te komen.” Ze doet nog een appel aan de rechtbank: “Ik hoop dat hij een straf krijgt dat hij nooit maar dan ook nooit meer andere slachtoffers kan maken.”

De officier van justitie gaat uit van doodslag. Weliswaar is het stel op het zebrapad niet bewust aangereden, maar door de optelsom van veel te hard rijden, dronkenschap en door rood rijden is er sprake van een ‘aanmerkelijk kans om iemand dood te rijden’. Naast de celstraf van acht jaar mag hij van het OM tien jaar niet rijden als hij weer vrijkomt. Dat is de maximale termijn die kan worden opgelegd. De nabestaanden vragen een schadevergoeding van in totaal 176 duizend euro.

Grote kans op herhaling
Deskundigen adviseren Mark G. tbs op te leggen, omdat ze een grote kans op herhaling zien. De verdachte heeft borderline, antisociale kenmerken en is zwaar verslaafd. Hij heeft een lange geschiedenis van opnames in psychiatrische instellingen en veroordelingen. Op zijn 16e overviel hij een pizzakoerier en daarna volgde de nodige diefstallen.

Advocaat Marko Sculic schetst de problematische jeugd van zijn cliënt. “Zijn moeder dronk tijdens de zwangerschap twee tot drie flessen wijn per dag. Al op jonge leeftijd was hij impulsief, chaotisch en beïnvloedbaar. Een mens zonder controle, zo is hij geboren. Hij heeft veel littekens.” De advocaat pleit ervoor zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

Het laatste woord tijdens de zitting is aan Mark G. Hij heeft er zichtbaar moeite mee zijn gevoelens onder woorden te brengen. “Het spijt me zeer wat er is gebeurd, ik deed het niet met opzet. Ik heb het nooit gewild.” De rechter in Rotterdam doet op 14 maart uitspraak.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.