Henk, een Rotterdammer op leeftijd, zijn leven lang al wonend op Zuid, had een dagvaarding ontvangen van de deurwaarder. Dat was hem nog nooit overkomen. Toch was hij er niet van geschrokken, er stond alleen maar onzin in, zo vond hij. Dat had hij knap geanalyseerd. Na lezing van het document was ik het direct met hem eens, wat overigens geen garantie is voor het winnen van de zaak. Gekkigheid in een dagvaarding, het houdt het vak leuk.
Wat was het geval? Als Feyenoord thuis speelde stak Henk de vlag uit. Letterlijk: een grote Feyenoordvlag werd met stok aangebracht op de muur van zijn appartement. Je moet als Feyenoordsupporter soms een daad stellen, en dat dus eens in de twee weken. De buurvrouw, van wie niet bekend is of zij een andere ploeg als favoriet had, was daar minder blij mee, zo werd uitgebreid omschreven in de dagvaarding.
Zij zou hoofdpijn krijgen van de schitteringen die de vlag veroorzaakte omdat zij vanuit haar woonkamer, zij woonde naast Henk, die kon zien wapperen. Althans, dat had zij de woningstichting, gemeenschappelijke verhuurder, wijsgemaakt. Een beetje woningstichting heeft natuurlijk ervaring met zeurkousen, maar deze mevrouw wist waarschijnlijk van geen ophouden met klagen en dus had de woningstichting ten einde raad, met als achterliggende doel van het gezeur af te willen zijn, een procedure tot verwijdering van de vlag tegen Henk aanhangig gemaakt. Handelde Henk in strijd met de huurovereenkomst?
Dat was de rechtsvraag die misschien ooit bij de Hoge Raad terecht zou komen. Ik dacht van niet. In de huurovereenkomst was het vlaggen voor Feyenoord uiteraard niet uitdrukkelijk verboden (dat zou een nietig beding hebben opgeleverd, ja toch, niet dan), het pand werd er niet door beschadigd, de buurvrouw heeft een onzinverhaal, afwijzen dus die vordering. Om de zaak niet al te zwaar te laten worden, heb ik in het verweer nog opgenomen dat Feyenoord dat jaar kampioen zou worden en dat ik daarvan bewijs aanbood. Welk bewijs wist ik nog niet zo goed, maar Feyenoord werd wel kampioen.
Alle beetjes helpen. De kantonrechter was het uiteraard eens met Henk, zonder daarbij een uitdrukkelijke voorkeur voor een voetbalclub uit te spreken, de rechter moet tenslotte onpartijdig zijn. Al heb ik laatst wel vernomen dat zich onder de Rotterdamse kantonrechters enkele zeer fervente supporters bevinden. De buurvrouw heeft het er maar bij gelaten. Daags na het vonnis werd ik door Henk verblijd met een grote slagroomtaart voorzien van het Feyenoord logo.
Stichting Sociaal Advocaten Rotterdam
Crooswijksesingel 34
3034 CJ Rotterdam
Tel. 010-4044085 direct of 010-4650966 algemeen
Fax: 010-465 40 39
E: rhijnsburger@sociaaladvocatenrotterdam.nl
W: www.sociaaladvocatenrotterdam.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar