Foto: © Sharida Bhageloe

Bent u een dierenliefhebber? Ik moet toegeven: niet alle dieren vind ik even leuk – je zult mij bijvoorbeeld nooit een spin zien aaien. Wat ik bijzonder vind: hoe alle dieren hun eigen nuttige plaats innemen in de natuur. Bij sommige dieren is dat meteen duidelijk, bij anderen is het wat lastiger te zien, maar ook die mogen er zijn.

Een deel van mijn motivatie om afval te rapen komt voort uit de behoefte om onze dieren te beschermen, groot en klein. Want wat mensen op straat en in de natuur weggooien, kan voor dieren schadelijk en soms dodelijk zijn. Dieren en zwerfafval, dat is geen goede combinatie.

Neem maar eens een kijkje in ons Natuurhistorisch Museum, daar zie je:

  • Een egel die met zijn kop vastzat in het deksel van een ijsje van een bekende fastfoodketen en daar niet meer uit kwam
  • Een zwaan op een nest van – meest plastic – afval
  • Een jonge ooievaar die een kluwen postbode-elastieken in zijn maag niet overleefde
  • Een meeuw met het elastiekje van een mondkapje om zijn poot

Er zijn meer voorbeelden.

Bakjes met restjes patat erin. Kauwen vinden patat heerlijk, maar die vettigheid is niet goed voor hen. Snacken ze vaak, dan krijgen ze minder goed ontwikkelde, witte veren: ‘patatveren’. In feite zijn die kauwen ondervoed. Ze horen alleen maar zwarte of grijze veren te hebben en bijvoorbeeld bessen, zaden, spinnen, rupsen en slakken te eten. Maar ja, als er patat met mayo voor het grijpen ligt…

Ik noem ook nog: vissen en andere waterdieren die kleine stukjes plastic voor eten aanzien, ganzen die in scherpe stukken glas van gebroken bierflesjes trappen, diertjes die lekkers ruiken in plastic tasjes of in blikjes en daar niet meer uit kunnen komen.

Gelukkig zijn veel mensen zich bewust van de gevaren van zwerfafval voor dieren en helpen zij al mee om dieren te beschermen. Zo kwam ik onlangs een postbode tegen met een hele rij elastieken om het stuur van zijn fiets. Hij dacht er niet aan om die op de grond te gooien en lette er ook goed op dat ie ze niet per ongeluk liet vallen. Daar werd ik blij van.

Voor mij is het een waarheid als een koe: in een wereld zonder zwerfafval zijn niet alleen mensen, maar ook dieren beter af. Oké, de kauwen zullen misschien niet meteen staan te applaudisseren, maar ook zij zullen uiteindelijk wel wennen aan een patat-loos dieet, verwacht ik.

Margreet van Dam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.