Foto: © Buurtcollectief de Esch

Participatie in impasse

Toekomstraad De Esch belegde op 27 augustus in de Paleiszaal in De Esch de bijeenkomst over de start van de participatie, nadat de gemeenteraad besluiten nam over extra woningbouw in De Esch en de oeververbinding met Fijenoord. De Esch maakt deel uit van de zgn. Oostflank, waar in 2030 30.000 woningen moeten zijn bijgebouwd. Toekomstraad De Esch is het samenwerkingsverband van Coalitie De Esch, vastgoedeigenaren, en Buurtcollectief De Esch, bewoners en een aantal plaatselijke stichtingen en verenigingen. Het was de bedoeling dat de in groten getale opgekomen bewoners zouden gaan bepalen welke vorm van participatie zij wensen. Er zijn volgens het boekje nogal wat varianten mogelijk.

Tot een bespreking van de mogelijkheden kwam het echter niet. Overwegend bleken de bewoners ontstemd erover dat zij alleen over de woningbouw mochten meepraten. Ze wensten ook mee te praten over de voorgenomen aanleg van de brug naar Feijenoord en over de gevolgen daarvan voor Polderpark De Esch. Los van het feit dat zij het met dat gemeentelijke voornemen totaal oneens zijn. De geboorde tunnel geniet de voorkeur.

Projectmanager namens de gemeente Anke Wellecomme maakte haar opwachting in de Paleiszaal, maar kon er niets aan veranderen, op dat moment. De participatie zou alleen over de huizenbouw moeten gaan. Daarmee was zij op pad gestuurd. Dat zij de zgn. 5 kernwaarden van de Esch een mooi startpunt noemde, hielp niet. Immers de kernwaarden kunnen geen uitgangspunt meer zijn, vanwege de brug, werd geoordeeld. Impasse. Hoe verder? Anke Wellecomme kwam tot de slotsom dat ze het nog niet wist. Ben van Rooij van stichting Cralingheroort concludeerde aan het eind van de avond: “De bewoners spreken zich uit voor een integrale aanpak.” Wordt vervolgd.

www.buurtcollectiefdeesch.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.