• Diagilev Duo in de serie ‘Muziek door de tijd’ vrijdag 18 oktober in Pro Rege

Dat was de vraag van veel mensen in Europa tussen de twee wereldoorlogen. Er was grote onrust en werkloosheid en het vrije Amerika leek erg aantrekkelijk.

Duizenden emigranten trokken uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Velen van hen vertrokken vanuit Rotterdam. De Holland Amerika Lijn liet grote schepen bouwen en het trotse hoofdkantoor. Met die stroom emigranten trokken ook de nu bekende componisten Stravinsky, Rachmaninoff, Bartók en Kodaly naar de nieuwe wereld. Anderen bleven en pasten zich zo goed als mogelijk aan. Van hen is Shostakovitch de bekendste. Minder bekend is Valentin Silvestrov. Hij werd geboren in Kiew in 1937 in een straatarm gezin. Hij werd opgeleid tot bouwkundig ingenieur. Na 3 jaar muziekstudies aan de avondschool, besloot hij zijn studie bouwkunde op te geven en verder te studeren aan het conservatorium van Kiev. Als vernieuwer in de muziek was hij niet populair bij de Sowjet autoriteiten en hij werd niet toegelaten tot de Bond van Sowjetcomponisten. In Rusland werd hij dan ook nauwelijks bekend. Daarbuiten slechts zeer beperkt, tot hij een prijs van de Koesevitski Stichting kreeg en van de Nederlandse stichting Gaudeamus. Het is boeiend om de muziek van deze onbekende ‘blijver’ te horen naast die van zijn vakbroeders, die wel de oversteek naar Amerika maakten. Dit is een concert op vrijdag 18 oktober in de serie ‘Muziek door de tijd’, thema ‘Oost-Europese componisten, de blijvers en de vertrekkers’, uitgevoerd door het Diagilev Duo, cello en piano, in Pro Rege, Oudedijk 113 te Rotterdam-Kralingen, aanvang 20.00 uur.

Net als Silvestrov zijn Arina Aartsen en Katja Dirven-Didychenko afkomstig uit Kiev. Samen vormen zij het duo Diagilev. Arina Aartsen, geboren op 30 juni 1972 te Kiev, Oekraïne, behoort tot de derde generatie van musici in haar familie. Al op 4-jarige leeftijd was zij achter de piano te vinden en in haar 7e jaar ging zij naar een speciale muziekschool. Dit alles resulteerde uiteindelijk in een studie aan het Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Staatsconservatorium te Kiev, waar zij in 1996 cum laude afstudeerde aan de afdeling Piano onder leiding van professor V. Vorobyov. Naast haar studie piano heeft zij ook muziekgeschiedenis gestudeerd en in het jaar van afstuderen voor piano studeerde ze ook cum laude af aan de afdeling muziekgeschiedenis. Na haar studie in Kiev is zij in Nederland aan het Conservatorium van Amsterdam verdergegaan en in 1999 heeft zij daar met succes haar studie ‘Aantekening Kamermuziek’ afgerond. Bovendien heeft zij in datzelfde jaar haar post-graduate studie als uitvoerend musicus aan het conservatorium van Kiev met succes beëindigd. Tijdens en na haar studie heeft ze geparticipeerd in meerdere concoursen zoals o.a. de ‘International Competition for Musical Performers’ te Genève, Zwitserland, de ‘2nd International Piano Competition’ te Sarrebourg, Frankrijk en de 5e en de 6e editie van het en de 6e editie van het Eduard Flipse concours te Rotterdam. Verder heeft ze meerdere concerten gegeven, onder andere in Moskou in het ‘Center of Contemperary Music’, de Verenigde Staten, Oekraïne, Duitsland en natuurlijk Nederland. Sinds 1997 woont Arina in Nederland en ze is hier een succesvolle carrière begonnen. Ze heeft meegewerkt aan de Holland Music Sessions te Alkmaar, de masterclasses van Heinrich Schiff, Mstislav Rostropovich en Alexander Rudin en in 2004 nog het Prinses Christina Concours. Hierbij heeft de cellist Sebastiaan van Halsema, die door haar werd begeleid, de tweede prijs gewonnen. Ze heeft eerder al haar medewerking verleend aan het Cello-festival van Dordrecht in 2001, 2003 en 2005 en was begeleidster van Liza Ferschtman, halve finaliste van het ‘Koningin Elizabeth Concours’ te Brussel 2001. Op dit moment is Arina woonachtig in Duitsland. Daar doceert ze piano aan de Jugendmusikschule Hochschwarzwald in Titisee- Neustadt en aan het Internat Gymnasium Birklehof in Hinterzarten.

Aanvoerder
Katja Dirven-Didychenko is in Kiev (Oekraïne) geboren op 12 november 1973. Vanaf haar negende jaar volgde ze cello lessen. In 1993 ging ze studeren aan de Tchaikovsky National Music Academy, eveneens in Kiev. In 1998 is zij daar cum laude afgestudeerd. Al tijdens haar studie speelde ze in diverse beroepsorkesten, zoals het Ljatoshinsky Ensemble, Kiev Soloists Ensemble en het Lysenko Youth Orchestra. Met dit laatste orkest maakte ze diverse tournees door Europa. Hierbij trad ze ook op als soliste. In 1995 is hiervan een CD verschenen. Katja heeft deelgenomen aan diverse competities. Bij de International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev, behaalde ze een 4e prijs.


Dag van de Romantische Muziek 2011 – Diagilev Duo

Sinds 1998 woont Katja in Nederland. Daar vervolgde ze haar studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Marien van Staalen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Dimitri Ferschtman. In 2004 is ze in Rotterdam afgestudeerd voor 2e fase solo en kamermuziek bij Herre-Jan Stegenga. Kamermuzieklessen volgde ze bij Misha Furman en Benzion Shamir. Katja volgde diverse masterclasses, onder andere bij Martti Roussi, Steven Isserlis, David Geringas, Alexander Rudin en Godfried Hoogeveen. Katja is als remplaçant actief in diverse orkesten in Nederland, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest en Brabants Orkest. In het Amsterdam Symphony Orchestra speelt ze regelmatig als aanvoerder van de cellogroep.

Naast klassieke muziek begeeft Katja zich ook op het gebied van de lichte muziek. Dit begon in 2001 met de musical Foxtrot. Sinds 2003 maakte ze deel uit van het ensemble rond zangeres Wende Snijders, waarmee ze tot juni 2006 gespeeld heeft. Kamermuziek speelt een belangrijke rol in het muzikale leven van Katja. Ze vormt samen met pianiste Arina Aartsen het Diagilev Duo. Daarmee is ze op verschillende podia te beluisteren. Katja is ook werkzaam als cellodocente bij het Hellendaal Vioolinstituut in Rotterdam.

Het Diagilev Duo is vernoemd naar de bekende Russische kunstpromotor Sergei Diagilev. Hij was een ambassadeur voor Russische kunsten in Europa. Het repertoire van het duo kenmerkt zich door zelden uitgevoerde stukken en bewerkingen van bekende klassiekers met daarbij een voorliefde voor Russische componisten. Hun belangrijkste motivatie is het publiek op plezierige wijze te laten kennismaken met niet alledaagse klassieke muziek.

Eigengereid
Sjaak van der Velden is een eigengereid historicus en betrokken Rotterdams politicus. Tevens is hij lid het Historisch Genootschap Roterodamum. Hij zal iets vertellen over de rol van Rotterdam als springplank naar de nieuwe wereld.

Het ‘Muziek door de tijd’- concert zal op vrijdag 18 oktober plaatsvinden in Centrum Pro Rege, Oudedijk 113 in Rotterdam- Kralingen. Aanvang: 20.00 uur.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar, o.a. bij: Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145a, la Mer/Berlioz, Kortekade 14-16 en Van der Heijde Bladmuziek, Nieuwe Binnenweg 116, alle te Rotterdam. Reserveren is mogelijk via kaarten@muzikc.nl.

(ingezonden mededeling Muzikc/Anne Gercama. Zie ook: www.muzikc.nl)