Dochter Nel Zon (tweede van links) met naast haar Thijs Libregts en kleinkinderen van de legendarische Henk Zon bij de presentatie van ‘Volop Zon op Woudestein’ eerder dit jaar.
Henk Zon (1916-1994) was niet alleen 25 jaar voorzitter van voetbalclub Excelsior, deze markante Rotterdammer was ook een echte Kralinger. Hij werd geboren in de Siondwarsstraat en zou zijn geliefde Kralingen nooit verlaten. Over het leven van Henk Zon verscheen onlangs het boek ‘Volop Zon op Woudestein’.
Henk Zon heeft niet alleen een naar hem vernoemde tribune in het huidige stadion van Excelsior Rotterdam, hij is ook het enige Excelsiorlid met een eigen straat in Rotterdam. De Henk Zonstraat ligt in de wijk Nieuw Terbregge, grappig genoeg op een steenworp afstand van het sportterrein waar Sparta zijn trainings- en amateurcomplex heeft. Zon had er vast en zeker om kunnen lachen, overigens ging hij altijd goed om met zijn collega’s van de andere Rotterdamse clubs.
Vincent Wernke en Dylan Metselaar doken in het leven van Henk Zon, die van 1952 tot 1977 de voorzittershamer in zijn bezit had. Zijn geschiedenis bij de Kralingse club gaat echter veel verder terug. In 1928 werd hij door zijn moeder aangemeld als lid. Hij maakte snel indruk als harde, maar fanatieke voetballer. Hij doorliep de jeugdafdeling die werd geleid door oud-speler Jo Bak en stroomde door naar de senioren. Hij was jarenlang aanvoerder van het tweede elftal en mocht een aantal keer ruiken aan het eerste team. Van een definitieve doorbraak kwam het tot zijn spijt niet.
Na de Tweede Wereldoorlog ging hij zich nadrukkelijker bemoeien met het vele werk dat er binnen een vereniging als Excelsior lag. Hij werd bestuurslid en in 1952 won hij met glans de voorzittersverkiezing. In zijn periode als voorzitter zou hij nadrukkelijk zijn stempel op de club drukken. Excelsior groeide en bloeide en stapte op initiatief van Henk Zon in 1954 in het betaalde voetbal. Op zijn initiatief kwamen de voorzitters van onder meer Feyenoord en Sparta bij elkaar met de KNVB om erop aan te dringen ook in Nederland betalingen aan spelers toe te staan.
Op Woudestein werd in 1958 naar een idee van Zon de eerste overdekte staantribune gebouwd en toen het financieel steeds lastiger werd voor Excelsior, bedacht hij allerlei plannen om geld in te zamelen. Een bouwfonds, de club van 100, het inzamelen van oud papier, reclameborden langs de lijn, een sponsornaam op het shirt; niets was Henk Zon te dol om zijn geliefde Excelsior te helpen. Intussen maakte hij ook carrière in Zeist, waar hij onder meer zitting nam in het bondsbestuur van KNVB en elftalbegeleider was van het Nederlands elftal.
Genoeg te vertellen dus over deze legendarische voorzitter en Kralinger. De auteurs maakten dankbaar gebruik van de vele (voetbal)dagboeken die Henk Zon in zijn leven bijhield. Daarnaast spraken zij met mensen die hem gekend hebben of met hem hebben gewerkt, zoals Thijs Libregts, Ton Wickel, Jan D. Swart, Cock van Zanten en Zons dochter Nel. Het leverde een mooi beeld op van deze unieke persoonlijkheid. Een clubman zoals je tegenwoordig nog nauwelijks ziet, met een ongekende liefde voor voetbal en Rotterdam, en Excelsior, Kralingen en het verenigingsleven in het bijzonder.
‘Volop Zon op Woudestein’ is onder meer verkrijgbaar via de webshop van Excelsior Rotterdam.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar