Zaterdag 20 november 16.00 uur,
Sint Dominicuskerk (Het Steiger),
Hang 18, 3011 GG Rotterdam
Entree: uw gift.
Bij de deur zal u worden gevraagd uw coronatoegangsbewijs en id-bewijs te tonen.
www.cappellagabrieli.nl
info@cappellagabrieli.nl
Parodiemis
De mis “Ecce quam bonum” waarvan tijdens dit concert enige delen klinken, is gebaseerd op Clemens’ eigen 6-stemmige motet. Een motet of een al bestaande melodie als basis voor een miscompositie nemen gebeurde in de renaissance wel vaker. Dit heet dan een parodiemis.
Tom Poes verzin een list
Naast de mis staat ook een van Clemens’ bekendste motetten op het programma: Fremuit Spiritu Jesu en wel in de meest beruchte versie, die van Edward Lowinsky. In zijn boek “Secret chromatic art in the Netherlands motet” (New York, 1946), houdt Lowinsky een sluitend betoog over verborgen chromatische passages in motetten van diverse componisten die wij nu tot de “Nederlanders” rekenen. Hij voert passages op uit werk van o.a. Willaert, Josquin, Crecquillon en ook Clemens. Het gebruik van chromatiek werd indertijd niet echt passend geacht voor geestelijke muziek. Dus wordt het “Tom Poes verzin een list” voor componisten die toch graag wat meesterschap willen tonen. Door het strategisch plaatsen van toevallige voortekens en de daaruit voortvloeiende consequenties (volgens de regels van Musica Ficta) konden chromatische passages klinken op plekken die in de partituur niet als chromatisch herkenbaar waren.
Kijk eens wat ik kan
Een ander zelden gehoord werk van Clemens is het Kyrie Paschale. In de katholieke kerk wordt gedurende de lijdenstijd (de 40 dagen voor Pasen) tijdens de mis geen Gloria gezongen. Deze vastentijd is bedoeld als een periode van inkeer en dus besef van eigen zondigheid. Daar past geen uitbundigheid bij maar wel een smeekgebed als het Kyrie.
Opvallend aan dit Kyrie is op de eerste plaats de grote lengte van de 3 delen.
De eerste 2 zijn zeer contemplatief van karakter. Maar in het laatste deel is van contemplatie nog nauwelijks sprake; dit deel heeft een hoog “kijk eens wat ik kan”-gehalte. Buitengewoon onderhoudend en met een hoge amusementswaarde. Dat was toch ook waarvoor men naar de kerk kwam: luisteren naar hele mooie muziek.
(ingezonden mededeling Cappella Gabrieli)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar