Eervolle primeur voor Danielle Heijkoop

“Nee, gespannen zal ik niet zijn, maar het is wel apart in je eigen stad.” Danielle Heijkoop gaat geschiedenis schrijven door als eerste Rotterdamse dressuuramazone in de 66-jarige geschiedenis van het CHIO de eer van Nederland hoog te houden tijdens het treffen om de FEI Nations Cup. Ze is inmiddels opgerukt naar de negende plaats op de wereldranglijst en dus kon bondscoach Wim Ernes eigenlijk niet meer om haar heen. “Vorig jaar reed ik hier ook al”, brengt de 27-jarige fijntjes in herinnering, “maar toen was het in een andere rubriek.” Ze is van 16 april 1987 en afkomstig uit Charlois, maar woont tegenwoordig in Overschie, op korte afstand van manege De Prinsenstad langs rijksweg 13 (Rotterdam- Den Haag), waar het ooit allemaal begon.

door Han de Gruiter

Als achtjarige zat de spontane dierenvriendin Danielle (“Ik zou niet weten of er puntjes op moeten”) voor het eerst op een pony. “Was bij een boertje buiten, maar ik zou echt niet meer weten waar.” De vrolijke jongedame was verkocht en “zal iets van elf jaar zijn geweest” toen de pony plaats maakte voor een écht paard.

Marktplaats
Inmiddels vormt de goedlachse amazone al tien jaar een eenheid met de wat jaloers aangelegde ruin Kingsley Siro, ook alweer vijftien jaar en dus nog hoogstens een jaar of drie inzetbaar op concoursen. Hij is eigendom van Danielle (“Gewoon goed op Marktplaats blijven kijken”, grinnikt ze na de vraag waar een jonge vrouw het geld voor zo’n toppaard vandaan haalt) en onlangs vastgelegd door de Stichting Olympiade Paard, om te voorkomen dat het dier nog vóór de Wereldruiterspelen van augustus in ruil voor een leuke cheque in buitenlandse handen zou kunnen vallen.

Danielle Heijkoop op de ruin Siro

Danielle Heijkoop op de ruin Siro

Lelijk dilemma voor de Rotterdamse. Enerzijds zal zij niet graag afstand doen van een trouwe viervoeter die ze jarenlang met veel geduld naar het huidige wereldniveau heeft geleid, anderzijds zou ze door die afspraak met het N.O.P. vriendelijk moeten weigeren wanneer zich een interessante koper mocht aandienen. “Nou ja, er moet natuurlijk niks”, reageert Danielle, “er zijn altijd wegen om ergens onderuit te komen, maar ik ga ook net zo lief nog even door met Siro.”

Badari landskampioen
In stal Palexini, die van haar ouders is, staan al twee jonge opvolgers klaar, de achtjarige Kingsley Badari, vorig jaar kampioen van Nederland op de lichte toer, en de één jaar oudere Kingsley Action, andermaal ruinen. “Ik héb alleen maar ruinen, want merries krijgen vaak last van hormonen en presteren dan zo wisselvallig.” Van Badari (Kingsley is de naam van haar sponsor die voor gratis zadels en tuig zorgt) heeft Danielle de meeste verwachtingen. Momenteel is ze al derde van Nederland in de pikorde (“Adelinde staat onder mij, maar die is er een tijdje tussenuit geweest door die problemen met haar paard en dan zak je natuurlijk gauw weg”), maar zoals iedere sportvrouw streeft ook zij naar het allerhoogste, al komen die woorden niet over haar eigen lippen. Wie de ambitieuze Anky van Grunsven kent, zal echter best willen geloven dat we van Danielle Heijkoop het beste nog niet hebben gezien. De Brabantse is haar trainster.

“Kijk maar op mijn website”
Vooralsnog staan er twee belangrijke wedstrijden op haar programma: het CHIO van Rotterdam en de nationale titelstrijd in Hoofddorp, die zich van 30 juli tot 3 augustus afspeelt. Daarna volgen in Normandië de Wereldruiterspelen, het hippische hoogtepunt dat eens in de vier jaar op de kalender staat. Daar zal het helemáál moeten gebeuren, al is uw stadgenote nuchter en verstandig genoeg om geen rekening te houden met topklasseringen. Ze gaat haar stinkende best doen en wat de juryleden van haar prestaties vinden, merkt ze gauw genoeg.

Vraag haar niet naar persoonlijke records, want die blijken gek genoeg niet in het koppie te zitten. “Kijk maar op mijn website. Ik meen dat ik op de Grand Prix iets van achtenzeventig- zoveel heb staan. Was in Dortmund. En op de Kür éénentachtig-zoveel, dacht ik. In Mechelen of Londen.” Ze lijkt die cijfertjes niet alléénzaligmakend te vinden. Lady Heijkoop is een typische representante van de havenstad. Nie lulle maar poetse. Gewoon de ring in en doen wat je elke dag vanaf acht uur eindeloos hebt geoefend. Dan komen de successen vanzelf. We gaan het zien in de Kralinger Hout.