Bericht van de cultuurscout

Begin september: vrijwel iedereen is weer aan het werk of naar school. September is per definitie ook de maand waarin er op cultureel gebied een hoop gebeurt. Zo ook in Kralingen-Crooswijk. Bij het ene project ben ik als cultuurscout meer betrokken geweest dan bij het andere, maar ze zijn het stuk voor stuk waard om te bezoeken.

Schuttersfeest
Op zondag 15 september vindt het eerste Schuttersfeest Crooswijk plaats. Op het Schuttersveld komt een waar spektakel met een muziekpodium, sportactiviteiten en een wijkmarkt. Het Schuttersfeest is een onderdeel van het project ‘Van schutterij tot stadswacht. Hoe zorg jij voor je stad?’. Dit is een initiatief van Ron Blom, Willem van Hest en Dik Vuik, samen met producent Davidson Rodrigues (JWT Produkties). Het project laat zien hoe bewoners zelf met allerlei initiatieven voor hun buurt zorgen. Het Schuttersfeest begint met een spetterend muzikaal optreden en eindigt met de uitreiking van de Parels van Kralingen-Crooswijk en een gezamenlijk wijkdiner.

brassband-schuttersfeest

Bewonersgroepen en al die andere buurtgroepen en kunstenaars die zich  voor hun buurt inzetten krijgen gratis kramen op de markt. Laat het dus weten als je nog een kraam wilt voor jouw activiteit!
www.schuttersfeestcrooswijk.nl  

Open Monumentendag
Op 14 en 15 september zijn er de Open Monumentendagen. De kans om (Rotterdamse) monumentale gebouwen van binnen en buiten te bekijken.
In Kralingen-Crooswijk zijn er natuurlijk ook prachtige locaties om te bezoeken.

Begraafplaats Crooswijk – Kerkhoflaan 1
Heinekenpand – Crooswijksesingel 50
Hoflaankerk – Hoflaan 1
Sint Lambertuskerk – Oostzeedijk Beneden 1-3
Snuif- en Specerijenmolens De Ster en de Lelie – Plaszoom 316

Let op! Sommige locaties zijn alleen op 14 september te bezoeken.
www.openmonumentendag.nl

belevenishek-molens

Snuif- en specerijenmolens
De snuif- en specerijenmolens aan de Kralingse Plas, die ook tijdens de Open Monumentendag te bezoeken zijn,  vormen voor bezoekers van het recreatiegebied een vertrouwd herkenningspunt in het landschap. Jaarlijks passeren duizenden wandelaars en fietsers de molens aan de Plaszoom. Niet alle voorbijgangers zijn zich bewust van de belangrijke cultuurhistorische waarde van het molencomplex en de productieprocessen die er nog steeds plaatsvinden. Mede dankzij de inzet van een aantal zeer betrokken vrijwilligers blijven de molens draaien (www.snuifmolens.nl). Elke tweede zaterdag van de maand zijn ze open voor publiek.

De stichting ‘De Kralingse Snuif en Specerijen Compagnie De Ster en De Lelie’ wil passanten ook buiten de bezoekuren informeren over de unieke cultuurhistorische waarde van de molens. Om die reden zal er een educatieve belevenispoort worden gerealiseerd. Hierbij wordt de stichting geholpen door gemeente Rotterdam, verschillende fondsen en SO-studio (www.so-studio.nl). Sander van Lanen (ruimtelijk vormgever van SO-studio) en Bas van Lanen (educatief tekstschrijver) hebben het plan bedacht en uitgewerkt. De broers verfraaien het hekwerk rond de toegangspoort met panelen die jong en oud zullen informeren over het cultureel erfgoed. Daarnaast moet een educatieve bijsluiter (folder) buurtbewoners, toeristen en scholieren stimuleren de molens te gaan bekijken. Deze zal naast achtergrondinformatie ook actieve elementen bevatten waarmee jong en oud spelenderwijs meer te weten komen over de geschiedenis van de molens en het productieproces. In het najaar van 2013 zal de belevenispoort worden geopend, waarna deze voorbijgangers kan verleiden bij de molens stil te staan.

Meer cultureel nieuws ontvangen? Meld je dan aan voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief bij de cultuurscout Kralingen-Crooswijk, Jolanda Copier. kc@cultuurscouts.com.

www.cultuurscouts.com