‘Dit wordt een eigenaardig stukje’, schreef ik op 25 juli als eerste zin van mijn stukje. Mijn stukje van deze week wordt op een andere manier ook eigenaardig.
Het begint met de documentaire die Zomergast Hoyte van Hoytema zondag 30 juli liet vertonen na zijn eigen optreden. Die documentaire was ‘For All Mankind = Voor de Hele Mensheid’ van de Amerikaanse journalist, film director, screenwriter en producer Al Reinert (1947 – 2018).
Die documentaire is een collage van ongebruikte filmmateriaal over de Apollo-missies naar de maan dat de National Aeronautics and Space Administration (NASA) nog op de plank had liggen.
‘Eigenaardig’ wordt dit stukje in de eerste plaats door de gevoelens die wij (= zoon Arne, een goede vriend, en ik, die samen keken) hadden en nog steeds hebben inzake deze documentaire. Voor zover ik me nu achteraf herinner, heeft Van Hoytema zelf niets gezegd over de kenmerken van die documentaire die ons zouden bevreemden (maar eerlijk is eerlijk, mijn aandacht verslapte nogal eens tijdens deze uitzending).
Wikipedia spreekt daarentegen duidelijke taal. Ik citeer de aanhef van die pagina:
‘De complottheorieën rond de Apollo-maanlanding stellen dat de Verenigde Staten niet echt astronauten naar de maan hebben gestuurd. Volgens deze complottheorieën hebben de maanlandingen binnen het Apollo-ruimtevaartprogramma in de jaren 1969 tot 1972 niet daadwerkelijk plaatsgevonden, maar zijn ze door de NASA en de Amerikaanse regering in scène gezet. De aanhangers van deze theorieën voeren een aantal argumenten aan. … Een mogelijk motief van de Amerikanen om de landing in scène te zetten in plaats van daadwerkelijk naar de maan te reizen zou zijn dat het niet mogelijk was om mensen naar de maan te sturen vanwege de vele onopgeloste problemen. Het commerciële Amerikaanse televisiestation Fox News Channel zond op 15 februari 2001 een documentaire uit over deze theorieën. Wetenschappers, technici en ruimtevaartkenners schuiven deze theorieën als ongegrond terzijde. Er is een overvloed aan fysiek bewijs voor het tegendeel ervan.’ Hierna volgt een doorwrocht betoog van ruim drie duizend woorden waarin ‘claim’ en ’tegenclaim’ opvoorbeeldige wijze samengevat en tegenover elkaar gesteld worden.
Tot zover citaat. nl.wikipedia.org/wiki/Complottheorie%C3%ABn_rond_de_Apollo-maanlanding. Een conclusie ontbreekt; de lezer wordt vrij gelaten in zijn oordeelsvorming.
Een eigenaardig (!) eigentijds fenomeen doet zich hier in positieve en negatieve zin voor. Iedereen kan, mag, durft over alles wat te zeggen. Onderbouwing, argumentatie geven of niet, het is een vrije keuze. Prototype in de actuele media is wat Roxane van Iperen stelt in ‘Eigen welzijn eerst – Hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor’ (2022): ‘Dat alternatieve levensopvattingen overlappen met racisme (en dat) is oud nieuws voor wie de antroposoof Rudolf Steiner kent (“het jodendom heeft zichzelf overleefd”)’. Wéét u eigenlijk wel iets over Steiner en zijn werk, mevrouw Van Iperen? Ik zou haast zeggen ‘Meld het me!’, maar ik zeg het niet want ik weet zeker dat u mij niets zult zeggen. De sfeer waarin u werkt en leeft is een reincultuur van uitwisseling van nietszeggendheden.
Ik zoek en vind troost bij de de Rotterdamse boerenzoon Klaas de Snoo (Geervliet 1877 – Utrecht 1949); hij werd in 1905 aangezocht als leraar aan ’s Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen, Rotterdam. In 1907 werd hij daarnaast ook hoofd van de Kraamafdeling en in 1911 werd hij er geneesheer-directeur. Dat bleef hij tot 1926 waarna hij tot hoogleraar gynaecologie en obstetrie, Utrecht werd benoemd, ondanks dat hij niet gepromoveerd was (zonder gymnasiumachtergrond kon er niet gepromoveerd worden toentertijd). Daartegenover stond dat hij zeer getalenteerd was als docent en wetenschapper. De Snoo werd toonaangevend en kreeg ook groot internationaal aanzien. Hij was erelid van de “Nederlandsche Gynaecologische Vereeniging” en de Amerikaanse, Franse, Belgische en Bulgaarse equivalenten daarvan. Hij heeft veel gepubliceerd, waaronder “het Leerboek der Verloskunde” en “het probleem der menschwording gezien in het licht der vergelijkende verloskunde” (dat ook in het Duits vertaald is)]. Zijn levensmotto was ‘Hij geloofde niets, behalve wat hij met eigen ogen gezien had en zelfs dat nog nauwelijks’; zijn levenswijsheid was: ‘Ge zegt het wel – hoe weet u of het waar is?’.
Dit alles borrelde bij mij boven nadat ik 28 juli in de papieren versie van de NRC dit gelezen had in de kop van een doorwrocht artikel van Nienke Beintema: ‘Lente Groenland is de draad kwijt – Het seizoensritme in het noordpoolgebied gaat de laatste tijd alle kanten uit. Dat is lastig voor de soorten die er leven.’ (In de digitale versie, gedateerd 26 juli, luidt de kop aldus: ‘Er valt geen peil meer te trekken op het begin van de Groenlandse lente. Het seizoensritme in het noordpoolgebied gaat de laatste tijd alle kanten uit. Dat is lastig voor de soorten die er leven.’ nrc.nl/nieuws/2023/07/26/er-valt-geen-peil-meer-te-trekken-op-het-begin-van-de-groenlandse-lente)
Dat woordje ‘draad’ in het citaat deed ’t ‘m. Lees verder onder het plaatje.
Ik woon al vanaf 1980 in en mooi huis in een van de mooiste delen van Kralingen. Als ik aan mijn bureau zit, kijk ik door een bijna muurgroot raam naar het Westen. Toen we hier kwamen wonen stond onder aan die westelijke muur in de voortuin een dennenboompje. Na een paar jaar was het zo veel verder gegroeid dat zijn kruin boven de vensterbank zichtbaar werd. Nu reikt de kruin tot ver boven de bovenkant van het raam. Zo gaat dat met naaldbomen. Een paar dagen geleden was er opeens iets nieuws. Tussen de dennentakken zag ik opeens enkele groene loofbladeren. Op de door Arne gemaakte foto zijn ze duidelijk te zien. Op de foto nauwelijks, maar in werkelijkheid redelijk goed zichtbaar is, hoe die loofbladeren zich aan een dun takje om de stam van die dennenboom omhoog geslingerd hebben. Mijn vraag aan de lezer is nu: kan dit betoog inclusief plaatje iets toevoegen in het debat of zich in deze tijd wel of niet een klimaatverandering voordoet? H.V.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar