‘Wat bezielt een man om foto’s van zijn geslachtsdeel te sturen naar een vrouw die daar niet om gevraagd heeft?’ Met die vraag opende Ellen de Bruin 12 februari haar artikel in de NRC.
Eerste antwoorden liggen nu al meer dan tien jaar terug.
‘Dat vroegen mensen zich massaal af toen in 2011 in het nieuws kwam dat de Amerikaanse politicus Anthony Weiner dit deed’, vervolgt Ellen de Bruin. ‘Inmiddels …stellen velen dezelfde vraag … Wat bezielt een man, is nog steeds de meest gestelde vraag, om zoiets te doen? Aan spottende speculaties geen gebrek, maar is er iets bekend over?’
De rest van het NRC artikel is een beetje sociologie van de koude grond om te verhullen dat het antwoord simpelweg ‘Nee, daar is niets over bekend’ is.
Ik dat gat spring ik nu.
Hierbij maak ik bekend dat ik een, althans mijzelf zeer aansprekende, theorie hierover bedacht heb. Die is tot mij gekomen door toepassing van de befaamde science of deduction van Sherlock Holmes (≈ gewoon goed nadenken, dan kom je vanzelf op antwoorden die misschien goed zijn).
Mijn theorie begint bij het nulpunt. Eva en Adam leven in paradijselijke onschuld, dan komt als een criminele drugsdealer de slang in het verhaal en Eva krijgt acuut de eerste dickpic-belevenis uit de geschiedenis van de mensheid.
Iedereen kent dat verhaal, ook Mark Zuckerberg (*1984, Amerikaans computerprogrammeur, ondernemer en multimiljardair.
Hij kent ook de voorgeschiedenis. ‘Als je déze vruchten eet, zul je worden gelijk de goden’, heeft de slang aan Eva voorspeld. En dàt pakt Zuckerberg op.
‘Waarom “ZUL” je godgelijk worden? Waarom zou dat pas in de toekomst moeten gebeuren? Als je naar mij luistert, en mij volgt, maak ik je hier en nu godgelijk – en het kost je niets, want de adverteerder betaalt.’
Tekst loopt door onder de afbeelding

‘Eva en de slang’, Albert Desenfans. Bron: Wikimedia Commons. Autheur: Karmakolle
En waarachtig, intussen stuurt ongeveer de helft van de mensen die nu op aarde leven mooie verhalen over zichzelf door de wereld. Facebook is de concrete fysieke realiteit geworden van wat tot nu toe alleen in mythen en sprookjes bestond: de mooimaakspiegel. ‘Heer Bommel en de zonnige kijk, een verhaal uit de Bommelsaga van Marten Toonder, 1976, is een klassiek voorbeeld. Eigenliefde, Narcisme, Amour propre is een oerkenmerk. In de fysiologie van de piemel komt daar de pseudo-godgelijke beleving van het virtuele orgasme bij.
Zuckerberg had het geniale inzicht dit alles te integreren in een verdienmodel. Tel uit je winst.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar