De NRC van vorige week woensdag 9 februari had  als achterpagina een doorwrocht artikel van de eminente taalkundige Ewoud Sanders onder de titel: ‘Dickpic: een digitale geurvlag’. Het is een mooi-compacte reconstructie van de recente geschiedenis over dit fenomeen, en veel relevante achtergrondinformatie.

‘(Inmiddels) is er geen ontkomen meer aan’, begint het: ‘dankzij alle ophef rond The Voice en nu rond Ajax-bestuurder Marc Overmars staat het woord dickpic zelfs in nieuwskoppen. De Dikke van Dale voegde het eind 2019 toe en definieert het kort en krachtig als “piemelfoto”. De herkomst laat zich raden: het is samengesteld uit dick, Engels voor “penis”, en pic als verkorting van picture (“foto”). Voor mannen die ongevraagd hun geslachtsdeel laten zien, kent het Nederlands opvallend veel woorden. …’. Fascinerend is de vraag waarmee Sanders afsluit: ‘Is er een vrouwelijke tegenhanger voor dickpic?’ Zijn korte toelichting vráágt om een vervolg: ‘Het tijdschrift Linda. had het in 2016 over pussypic en vagien-pic, maar echt opgang hebben die woorden nooit gemaakt. Dat komt zonder twijfel doordat …’  en nu komt waar het om gaat: ‘… het planten van dergelijke digitale geurvlaggen vooral een mannelijke aangelegenheid is.’ Daar zijn we weer! Emancipatie! Feminisme! Diversiteit! Misogynie (= vrouwenhaat), ‘De schaamte voorbij’. Male chauvinist pigs! … vul maar aan! Maar vooral: is feitelijk wel juist wat Sanders schrijft?

l’Origine du monde, geschilderd door Gustave Courbet. Fotograaf: Alexis Kauffmann. Bron: Wikimedia Commons.

Ik open het debat hierover en verwijs allereerst naar het plaatje. Dat is een beroemd olieverfschilderij van Gustave Courbet uit 1866. Het heet ‘L’origine du monde = De oorsprong van de wereld. Sinds 1995 hangt het in het Parijse Musée d’Orsay (een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum bezit een vermaarde verzameling impressionistische werken. Ook herbergt het museum … toegepaste kunst). Dat is het! Een museum! Nederland gidsland, roep ik, laat de wereld zien wat wij óók kunnen! En dus meteen aansluitend: Amsterdam! Ik kom er maar zelden, maar ik weet genoeg over die stad om te weten dat zich daar een groot aantal musea bevindt. Dames (eventueel ook heren), pak de handschoen op die Gustave Courbet in 1866 heeft laten vallen, richt een zaal in onder de naam die ik boven mijn stukje heb gezet, verzamel daarin alles wat u binnen zult krijgen, en u zult uw stad weer verder opgestuwd hebben in de vaart der toeristische volkeren.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.