Nog geen twee jaar geleden stond ik in het Kralingse Bos en namen we de schade op van de januari-storm. Veel grote bomen waren pardoes met wortel en al omgevallen. Dit was niet zozeer de schuld van de storm, maar het gevolg van jaren verwaarlozing. De bodemgesteldheid is penibel door jarenlang inklinken. Bomen wortelen slecht en staan met name in de wintermaanden permanent met natte voeten. Een frisse storm is voor de grotere jongens het laatste zetje. Ook wie dezer dagen langs de oevers aan de Kralingse Plaslaan loopt, ruikt nog steeds vooral rotting en bederf. Plantvakken staan van november tot februari of zelfs langer onder water. Vorige week zijn er in arren moede weer hoge bomen getopt. Het oogt er als een Bommeliaans moeraslandschap. Wat wordt er gedaan voor ons zo kostbare bos? Het Rotterdamse uithangbord voor sport, recreatie en stedelijke kwaliteit? Het antwoord luidt al jaren hetzelfde: eigenlijk niet veel substantieels. De gemeentelijke groenbudgetten voorzien al jaren vooral in gras maaien en het in stukjes zagen van omgevallen bomen. En nu en dan een greppeltje uitgraven. Best nuttig, maar in totaliteit armoe troef. Denken we echt aan een energietransitie zonder groene longen? We lezen nu zelfs dat door storm ontstane open plekken open moeten blijven. Dat staat stoer ecologisch, maar verhult de structureel onderliggende problemen. Of nee, brengt ze aan het licht!

Maar nu is er hoop. Grootaandeelhouder Rotterdam ontvangt ruim 1 miljard uit de verkoop van Eneco. Ik hoor de waarschuwing al dat we dat geld niet gaan verjubelen. Nee, natuurlijk niet! Maar wel gebruiken voor een investeringsfonds. Waar iedereen profijt van heeft. En niet te klein denken. Met pakweg € 10 tot 15 miljoen komen we een heel eind, met een horizon van tenminste 10 tot 15 jaar en verder. Die tijd heb je immers nodig voor verbetering en stapsgewijze aanpassingen. Geen kaalslag, maar diepte-investering. Met goede plannen en een aanpak waarin draagvlak centraal staat. Met ook een eigentijdse structuur voor het beheer. Want ondanks veel bezoekers kan niemand voor het bos opkomen. Het heeft nog geen spreekbuis, geen echte vertegenwoordiger. Belangen zijn versnipperd of worden ad hoc verzameld in een Rondje Plas.

Ook in het Kralingse Bos werken als vrijwilliger? Dat kan! Iedere woensdag van 13.00 tot 15.30 uur en iedere laatste zaterdag van de maand van 09.00 tot 12.00 uur. Start: Heemtuin Kralingse Bos, gelegen aan de noordzijde van de Kralingse Plas, nabij de zgn. vistrap. Informatie? Bel Marius Huender, 06-15084693.

Zo’n 100 jaar geleden lag een visie ten grondslag aan het huidige bos. Laat de gebiedscommissie samen met de Rotterdamse raad deze buitenkans te baat nemen door een fonds. Zodat we meer kunnen dan greppeltjes graven. Een echt investeringsfonds voor het Kralingse Bos. Om er weer 100 jaar mee verder te kunnen. Dit is het moment!

Paul Breevaart, bewoner van Kralingen

Zie ook: desteronline.nl/actie-nodig-voor-het-kralingse-bos en desteronline.nl/oud-worden-kralingse-bos-is-luxe


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.