Door: Derk Radstake

Hij staat er pas net, maar toch regent het boetes bij de nieuwe flitspaal op de Maasboulevard in Rotterdam. In vijf maanden tijd flitste de camera maar liefst 28.081 bekeuringen bij elkaar. Opmerkelijk, en daarom beantwoorden we vijf vragen over deze ‘succesvolle’ flitspaal.

1. Waarom is de Maasboulevard zo’n goede plek voor een flitspaal?
Dat er hard wordt gereden op de Maasboulevard is voor de meeste Rotterdammers geen geheim. Volgens omwonenden lijkt het regelmatig op een racebaan. In november scheurde nog een automobilist met 134 kilometer per uur voorbij. Niet verwonderlijk dat er ook regelmatig ongelukken gebeuren, vorig jaar zelfs met dodelijke afloop.

De flitspalen – in beide richtingen eentje bij de kruising met de Burgemeester Oudlaan – werden op 25 juli 2023 aangekondigd. Volgens de gemeente moeten overstekende fietsers en voetgangers in bescherming genomen worden. “Een rood verkeerslicht werd hier geregeld genegeerd door auto’s met zeer onveilige situaties tot gevolg. De flitskasten beboeten op het negeren van het rode licht en een te hoge snelheid.”

2. Tot 2016 stond er al een flitspaal op de Maasboulevard. Waarom is die verwijderd?
De vorige flitspaal stond vijfhonderd meter verderop, ter hoogte van het Shell-tankstation. Volgens de gemeente scoorde de paal goed, maar “samen met de politie waren wij als gemeente van mening dat de paal op die locatie amper een bijdrage leverde aan de verkeersveiligheid.”

Omdat er de stad in geen ongelukken gebeurden en op die plek geen fietsers en voetgangers oversteken, was er minder gevaar. “Omdat het aantal flitspalen in Nederland beperkt is, waren we van mening dat er betere plekken zijn waar de inzet van de paal noodzakelijker is.” Daarom zijn de nieuwe palen bij een kruispunt neergezet.

3. Maken de nieuwe flitspalen de Maasboulevard ook echt veiliger?
Het is volgens de gemeente nog te vroeg om daar iets over te zeggen. “In overleg met het Openbaar Ministerie zal na verloop van een langere periode de inzet van de flitspalen worden beoordeeld. We kunnen nu nog geen conclusies trekken over de effectiviteit.”

Volgens justitie zegt de hoeveelheid boetes weinig over de veiligheid van de weg: “De verkeersintensiteit is ook van belang: als er veel auto’s rijden krijg je automatisch ook veel boetes. Om een resultaat te kunnen vaststellen moeten we echt over een nog langere periode gaan kijken naar de snelheid per automobilist bij deze flitsers en naar hoeveel procent van de automobilisten zich aan de maximumsnelheid houdt.”

4. Wat levert dat nou op, al die boetes?
Een behoorlijk bedrag, maar hoeveel precies is lastig te zeggen. Dat komt met name omdat de ene bestuurder nog weer harder reed dan de andere. Wel is bekend dat in iets meer dan vijf maanden tijd 27.987 mensen harder dan de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur reden en 94 mensen door rood reden.

Voor dat laatste betaal je 300 euro (in totaal 28.200 euro). Het gemiddelde boetebedrag voor een snelheidsovertreding lag vorig jaar op 68,78 euro. Als je dat vermenigvuldigt met het aantal hardrijders kom je op ruim 1,9 miljoen euro. Inderdaad, een behoorlijk bedrag.

Het CJIB, dat de boetes int, zegt dat de boetes ook nog eens kunnen verschillen omdat ze niet allemaal in eenzelfde termijn worden betaald en dat sommige mensen überhaupt weigeren te betalen. Het geld van de betaalde boetes gaat voor een deel naar de staatskas gaat en voor een deel wordt het geherinvesteerd in het verkeersveiligheidsfonds.

5. Wie kiest de locatie voor een flitspaal?
Op hun website heeft het Openbaar Ministerie een duidelijke uitleg over het plaatsen van een flitspaal: “Een flitspaal kan worden aangevraagd door de wegbeheerder, samen met de politie. In de aanvraag staat omschreven waarom op deze locatie een flitspaal moet komen. Bijvoorbeeld omdat er vaak te hard of door rood wordt gereden en er gevaarlijke situaties ontstaan. Gemeente en politie analyseren de situatie en bekijken of een aanvraag nodig is. Het OM beoordeelt deze aanvragen.”

“Er zijn nu bijna 650 vaste flitspalen in Nederland. De locaties worden periodiek geëvalueerd en er wordt bekeken of een flitspaal nog nodig is of dat de flitspaal op een andere locatie meer nodig is. Zo worden de vaste flitspalen optimaal ingezet voor de verkeersveiligheid.”

Toch werd afgelopen donderdag bekend dat de Rotterdamse Verkeerswethouder Vincent Karremans (VVD) de huidige regeling verre van ‘optimaal’ vindt. Samen met zijn collega-wethouders in de drie andere grote steden stelde hij vragen aan politiek Den Haag voor meer bevoegdheid in het verhogen van de verkeersveiligheid.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.