Ongetwijfeld zullen jullie de reclame van Sire wel kennen: #DOESLIEF. Het was in ieder geval op de radio. Steeds als ik die reclame hoorde moest ik denken, hoezo moet een instantie ons erop wijzen dat we met begrip en liefde moeten omgaan met elkaar? Maar goed, die campagne was er niet voor niks. Als het er niet vanzelfsprekend in zit dan maar op een andere manier bijbrengen.
Los daarvan probeer ikzelf mee te geven dat het beter is om warm met elkaar om te gaan. Als je elkaar niet meer moet, spreek het uit en ga weer je eigen weg. Niemand moet verplicht bij de ander blijven. Wees duidelijk naar elkaar. Als jij je ergens aan stoort, geef het aan, praat erover. Het is toch in de Nederlandse cultuur verweven dat men heel direct is? Jazeker, men is heel direct. Ik kon het eerst niet waarderen. Was nog lang gepikeerd als iemand mij de waarheid had verteld. Nu heb ik het overgenomen. Zo gaat dat altijd. Als je lang genoeg met mensen van dezelfde soort omgaat, dan neem je vanzelfsprekend wat eigenaardigheden over.
Ik zie daar het voordeel van in. Want als we elkaar de waarheid vertellen, kunnen we elkaar een hoop ellende besparen. Maar elkaar de waarheid vertellen heeft ook verschillende gradaties. Ik was op bezoek bij iemand en daar kwam een verpleegkundige. Ze vroeg mij wat ik aan het doen was. Ik vertelde dat in het kort. Toen gaf ze aan dat ze een zoon heeft van 20 die vrijwilligerswerk doet door voetbaltrainingen te geven in een buurt waar ouders het niet breed hebben.
Daarom word de contributie betaald door een instantie zodat de jeugd door sport kan ontspannen. Die mevrouw vertelde verder dat haar zoon op de club had gezien dat zijn pupillen van rond de 12-13 jaar een 7-jarige jongen hadden bedreigd . Ze waren met een groep van 5 jongens van 12-13 jaar om een jongentje van 7 jaar heen gaan staan en spraken geen leuke taal. Natuurlijk voelde die kleine van 7 zich bedreigd. En hij was bang. Men hoorde van dit incident en die groep van 12-13 jarige jongens werd aangesproken op dat gedrag. Die werden witheet en dreigden hun ouders te halen. Saillant detail is dat deze groep van 12-13 jarigen van een bepaalde afkomst is.
Bekend is dat iedereen siddert als ze dreigen met: ik ga mijn ouders halen. En ja hoor, die ouders vroegen niks. Nul komma nul. Die kwamen en waren bereid klappen uit te delen. Het liep af met een sisser omdat anderen op de club de ouders rustig hebben gekregen. Waar gaat dit over in hemelsnaam? Waarom doen we elkaar dit aan? Ik pleit ook ervoor dat alle bevolkingsgroepen gaan leren om met hun eigen kinderen te praten. Want wat bleek? Die ouders communiceren niet.
Die vertrouwen blind op zo een jochie van ze en zijn bereid alles en iedereen in elkaar te slaan. Zo werkt het niet. We zullen toch met elkaar in gesprek moeten gaan. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Communiceren met elkaar. Dan ontstaat er wederzijds begrip en daardoor een fijnere samenleving. We hebben elkaar nodig. Minister-president Rutte zei het in zijn laatste speech toen hij de nieuwe corona maatregelen aan ons voorlas.
Hij zei: ik heb jullie nodig… Samen kunnen we het virus verslaan. Wat ik wil zeggen is dit, hij kan wel minister- president zijn, hij beseft wel dat het niet genoeg is dat hij op zijn gouden troon blijft zitten en roepen. Zo werkt het niet. Hij heeft ons nodig om resultaten te boeken. Wij hebben elkaar nodig.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar