Dit wordt een eigenaardig stukje. Het zal gaan over een bijzonder boek dat volgende maand zal verschijnen bij Boom Uitgevers in Amsterdam. Auteur is Ingrid Kloosterman (* 1983, historica), de titel is ‘Wetenschap van gene zijde’. Het boek heeft de bijzondere eigenschap dat het nu al, nog voordat het in de boekhandel ligt, een deel van mijn leven is geworden – om niet te zeggen ‘een deel van mijn karma blijkt te zijn’.

Maar wat staat hier nou? Iets dat er nog niet is, blijkt deel van mijn karma te zijn? Dat kan toch niet? Haal ik niet twee verschillende dingen door elkaar? Wat wij ‘karma’ noemen, is je lot, de geheime opdracht die je van een of meer Hogere Machten meekregen hebt of, volgens sommigen, een voornemen dat jij zelf vanuit je vorige leven meegenomen hebt, om in dit leven verder aan te werken. Dat moet geheim blijven, daar mag je met je gewone verstand niet van weten, want in dat karma zit altijd wel iets, en soms heel veel, waar je, vanuit je nuchtere gewone verstand bezien, liever niet áán wilt. Pas achteraf, met de zogenoemde advantages of hindsight, de wijsheid van het terugkijken, kun je onderkennen dat dit-of-dat dat jou overkomen is of dat je gedaan hebt, bij je karma hoorde. Dus als ik, wat ik hierboven schreef, meen dat ik iets van mijn karma vanuit de toekomst op mij af voel komen, doe ik iets dat niet kan, toch?

‘Ja en nee’, geef ik als antwoord. ‘Ja: het kan inderdaad niet’. Maar het antwoord is tegelijk, vooral: ‘nee. Het kon weliswaar in het verleden niet, maar de tijden veranderen en wij veranderen met hen, en het gebeurt tegenwoordig steeds vaker wel’.

Ik geef een voorbeeld. Een goede vriend vertelde mij ooit hoe hij bij de geboorte van zijn eerste kind de schok van zijn leven kreeg. Het kind bleek zeer ernstige, uiterlijk zichtbare aangeboren afwijkingen te hebben. Dit zou een haast ondragelijk moeilijk leven worden. ‘Maar je hebt toch altijd geweten dat dit je leven zou zijn?!’, ging op dat moment door hem heen.

Wat mijn vriend op dat moment meemaakte, is door Wilhelm Tenhaeff, medio vorige eeuw in Utrecht de eerste hoogleraar parapsychologie in Europa, gekarakteriseerd als een veridieke pseudo-hallucinatie. Mijn vriend had een onbetwijfelbaar reële (‘veridieke’) beleving, wist tegelijk onmiddellijk dat het niet in de gewone zin waar kon zijn, maar wist óók tegelijk dat het tòch waar was.

Dat is bijzonder, om niet te zeggen eigenaardig. Maar het is realiteit. De werkelijkheid verandert, en ze verandert steeds sterker. Dit verhaal stamt uit vorige eeuw, en tegenwoordig hebben steeds meer mensen zulke veridieke pseudo-fantastische inbeeldingen. Steeds meer mensen worden zich steeds duidelijker bewust van hun karma.

De lezer van dit stukje die tot hier gekomen ijs, heeft nu wellicht twee vragen. (1) Staat dit allemaal in dat nieuwe boek van Ingrid Kloosterman dat volgende maand uitkomt? En (2) hoe weet jij, auteur van dit stukje, dat allemaal?

Antwoord (1): ‘ja en nee’; maar de uitleg van dit ‘ja en nee’ is een veel te lang verhaal om hier zelfs maar samen te vatten. Iets ervan zal ik in de rubriek ‘reacties’ op de site van De Ster aanduiden; het hele verhaal – althans voor zover ik dat nu kan overzien – staat in het boekje over ‘Gene zijde revisited’ waarvan de titelpagina bij dit stukje is afgebeeld. Antwoord (2): het boek dat Boom Uitgevers volgende maand zal uitbrengen, is de publieksversie van een proefschrift waarop de auteur op 18 februari 2016 in Utrecht gepromoveerd is. Via het netwerk van de Nederlandse universiteiten heb ik daar inzage in gekregen.

Wie nu al meer wil weten, melde zich, dan zal ik de tekst van dit ‘… revisited’-boekje ter beschikking stellen. Wie daarna nog meer wil weten, kope volgende maand het boek van Ingrid. Het is te bestellen bij Boekhandel Amesz in Kralingen.

Een woordenweefsel over de vraag of hierna nog ‘iets’ komt en zo ja wat, met name bedoeld als reactie op een recent boek over ‘Wetenschap van gene zijde’, en in ’t bijzonder in verband gebracht met de methode van de natuurwetenschappelijk en filosofisch geïnspireerde introspectie volgens Rudolf Steiner als weg tot ware kennis over het zogenoemde hiertussenmaals. Eerste, voorlopige versie. Discovery consists of seeing what everybody has seen, and thinking what nobody has thought’. Albert Szent-György / Stichting Kairos, Maart 2017.

Hugo Verbrugh

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]