Een 32-jarige inwoner van het Groningse Oude Pekela is onlangs aangehouden, verdacht van diefstal van paardenzadels. Het ging om vijf stuks met een totale waarde van 3500,-. De politie trof er twee bij de man thuis aan, de andere drie had hij al verkocht. Die zijn terug naar de eigenaar.

Zomaar een politiebericht uit het Dagblad van het Noorden. Blijkbaar is het stelen van paardenzadels nog steeds lonend voor het gilde met de lange vingers. Heel vreemd eigenlijk, want zowel voor ruiter als paard is het van groot belang dat een zadel op maat is gemaakt, dus welke paardensportliefhebber is nou zo argeloos de portefeuille te trekken voor het eerste het beste zadel dat een vreemde aanbiedt? Een beetje verstandig mens koopt toch ook geen schoenen bij een postorderbedrijf? Een slecht passend zadel is fnuikend voor de rug van het paard en kan het rijplezier van ruiter en amazone bederven.

Bewegingsdeskundige annex wetenschapper drs. Gerry van Oossanen, die in het Drentse Dwingeloo een revalidatiecentrum voor paard en ruiter runt, krijgt dagelijks viervoeters met lichte tot ernstige rugproblemen over de vloer. Daarom is ze onderzoek gaan doen naar de relatie tussen dergelijke problemen en de gebruikte zadels. Zo moest ze onder meer vaststellen, dat zadelmaker in Nederland een uitstervend beroep is geworden en de laatsten der Mohikanen allerminst staan te dringen om hun specifieke kennis over te dragen. Soms gewoon uit vrees concurrentie te fokken. Hoe het ook zij, in ons land bleek ook geen opleiding te bestaan en mede daardoor te schorten aan kennis en ervaring.

Saddlers en fitters
Voor energieke Gerry aanleiding, zich aan gene zijde van de haringvijver eens wat nader te gaan oriënteren. Daar zit immers allerminst de klad in het vak. Sterker nog, in Groot-Brittannië bestaat al jarenlang een duidelijk onderscheid tussen ‘saddlers’ (zadelmakers) en ‘fitters’ (zadelpassers). Een en een was twee en zo kent ons land sinds 15 februari van dit jaar opleidingen voor beide beroepen, georganiseerd door de Master Saddle Fitting Consultants. Het secretariaat zit uiteraard in Dwingeloo (Lheebroek 23, postcode 7991 PM), nadere informatie is te vinden op www.msfc.nl.

Om alvast een piepklein tipje van de sluier op te lichten: de inschrijving kost 75,-, het collegegeld bedraagt 2600,-, desnoods in tien maandelijkse termijnen te voldoen, en aan examengeld is de student nog eens 150,- kwijt. Er zijn dertien hoofddocenten aangesteld, onder wie een fiks aantal uit Engeland en MSFC onderhoudt uitstekende contacten met de faculteit Diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit. Dierenarts dr. Wim Back, als Specialist Paard sinds 1999 aan deze faculteit verbonden, is een van die hoofddocenten. Mede door zijn enthousiasme is hij een veel gevraagd spreker en sinds oktober 2008 gasthoogleraar ‘Orthopaedie van het Paard’ aan de universiteit van Gent. Het zegt iets over de gedegen opzet en het niveau van de nieuwe opleidingen.

zadelpasser

Sluit verzekering af
Ze zullen ondertussen niet zo gauw kunnen voorkomen dat het dievengilde voortaan geen zadels meer zal ontvreemden. Zo lang er nog helers bestaan voor wie de aankoopprijs belangrijker is dan kwaliteit, gezondheid van het paard en rijplezier van ruiter en amazone, zullen maneges last blijven houden van ongewenst bezoek. Het minste dat eigenaren kunnen doen, is een verzekering tegen diefstal afsluiten. Zie het internet voor de adressen.

door Han de Gruiter


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.