Een smakelijke manier om Rotterdammers te vertellen wie Desiderius Erasmus was
Rotterdam, 31 augustus 2020 – Desiderius Erasmus is zonder twijfel de meest beroemde burger uit de geschiedenis van Rotterdam. Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau Kien blijkt echter dat ruim 61 procent van de inwoners van Rotterdam niet of nauwelijks weten wie Erasmus was. Dat was aanleiding voor Rotterdamse ondernemer Olaf Ouwerkerk om een Erasmus Dropje te ontwikkelen; een smakelijke geschiedenisles in de vorm van een dropje, om zijn gedachtegoed te doen herleven en als zacht zoet eerbetoon.
Erasmus werd in 1467 geboren in Rotterdam. Hoewel hij de rest van zijn leven elders in Europa doorbracht, is hij zich altijd Desiderus Erasmus Roterodamus blijven noemen. Dankzij zijn baanbrekende gedachtengoed is hij één van de bekendste filosofen ter wereld. Daarnaast was hij priester, humanist, theoloog en schrijver. Erasmus is ongeveer zeventig jaar oud geworden, in de zomer van 1536 overlijdt hij in het woonhuis van zijn drukker Froben in Basel, Zwitserland.
Ook al leefde hij ruim 500 jaar geleden, zijn gedachtegoed is van deze tijd. Volgens Erasmus moet de mens zich op drie vlakken ontwikkelen: cultureel, godsdienstig en ethisch. Dit komt aan bod in zijn meest bekende werk, Lof der zotheid.
61 procent de Rotterdammers weet niet of nauwelijks wie Erasmus was
Dat Rotterdam trots is op zijn beroemde stadsgenoot blijkt wel uit de instellingen en objecten die naar hem zijn vernoemd zoals de Erasmus Universiteit, Erasmus Medisch Centrum, Erasmiaans Gymnasium en de Erasmusbrug. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam zelfs de stad van Erasmus genoemd. Uit recent onderzoek blijkt echter dat slechts 38,5 procent van de inwoners van Rotterdam weet wie hij was. Het zijn vooral jongeren (jonger dan 30 jaar) die nog nooit van Desiderius Erasmus hebben gehoord (24 procent vs. 13 procent). Zo denken 18 procent van de jongeren dat hij oprichter was van het Erasmus Medisch Centrum.
“Ondanks dat ik schrik van deze percentages, vind ik het niet verwonderlijk dat bijna twee derde van mijn stadsgenoten niet of nauwelijks weten wie Desiderius Erasmus was. We eren hem onvoldoende en informatie over onze beroemdste inwoner ligt niet voor het oprapen. In het Rotterdamse basis- en middelbaar onderwijs zou het structureel opgenomen moeten worden in het curriculum. Nu besteedt alleen het Erasmiaans Gymnasium er tijd aan. Ook toeristen zouden na een bezoek aan onze stad moeten weten wat de link is tussen Rotterdam en Erasmus. Het is dan ook mijn hoop dat het Erasmus Dropje zijn gedachtegoed laat herleven.”, zegt Olaf Ouwerkerk.
Rotterdamse ondernemer Olaf Ouwerkerk introduceert het Erasmus Dropje als zacht zoet eerbetoon aan een icoon.
Ontwikkeling Erasmus Dropje
Het dropje heeft een zacht zoete smaak en de vorm van het Erasmus standbeeld dat staat bij de entree van de Laurenskerk in Rotterdam. Rotterdam Partners en het Rotterdamse bedrijf 3D Robotprinting stelde hiervoor het 3D beeld van het standbeeld van Erasmus kosteloos beschikbaar. Het eerste doosje Erasmus dropjes zal vandaag tijdens de Opening Academisch Jaar van de Erasmus Universiteit worden uitgereikt aan de nieuwe voorzitter College van Bestuur Prof. dr. Ed Brinksma. Het vegetarische dropje heeft een verkoopadviesprijs van 3,95 euro en is verkrijgbaar bij KEET, Rotterdam Tourist Information en Donner of online te bestellen via www.rotterdammertjes.com.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van het Calandborgh. De steekproef van het onderzoek bestond uit Rotterdammers van 16 jaar en ouder, representatief voor Rotterdam als het gaat om leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en regio.
recent commentaar