Francis van den Dool interviewde Erno Lusse, die stopt als voorzitter van de Oranje Vereeniging Rotterdam Oost (OVRO)

Sinds wanneer ben je actief geworden bij de OVRO?

Wij kwamen met onze kinderen al graag naar het mooiste Koningsdagfeest van Rotterdam. Bij de OVRO ik ben op een hele bijzondere dag begonnen: Kroningsdag in 2013.  Zo’n eerste dag als bestuurslid is een belevenis en het werkt heel aanstekelijk als je ziet hoeveel mensen plezier beleven aan dit feest.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Onze jongens zitten alledrie op de Montessorischool Kralingen, Anneliese zit in haar laatste jaar van de FotoAcademie, ik heb mijn eigen softwarebedrijf in Gorinchem.

Kan je iets vertellen over de historie van de OVRO? En Welke ontwikkelingen heb je gezien?

De OVRO, opgericht in 1925, is een van de oudste Oranjeverenigingen van Rotterdam. Wij zijn een typisch Kralingse vereniging, voor en door de buurt. Maar ook atypisch want iedereen kan lid worden van de OVRO en meedoen op Koningsdag. Op Koningsdag vormen tradities de kern van de dag, zoals natuurlijk het Wilhelmus en de vlag hijsen, de spelletjes, de optocht en het open podium, waar kinderen optreden. Elk jaar voegen we dingen toe en voeren we kleine wijzigingen en verbeteringen door. Zo houden we een heel traditioneel feest actueel en levend.

Wat was jouw mooist moment tijdens Koningsdag/Koninginnedag over de afgelopen jaren? Waar ben je trots op?

Dat is een moeilijke. De voorbereidingen en gezelligheid onderling is heel belangrijk. Wij zijn met tien bestuursleden. Ieder jaar gaan er 2 bestuursleden uit en komen er 2 bij. Superleuk om te zien hoe ieder bestuurslid – vaak met drukke duobanen en kids – zijn eigen talenten inbrengt en het feest ieder jaar weer leuker maakt.

We doen dat als bestuur samen met heel veel vrijwilligers, de scoutings (onmisbaar), de lokale winkels of ‘hofleveranciers’ die ons sinds jaar en dag steunen en mensen van de gemeente, zoals de mensen van de spelletjes, de gemeentewerf, Roteb en politie. Zonder hun support geen feest. Gemene deler: heel veel mensen zijn bereid om bij te dragen aan de buurt en het Koningsdagfeest.

Bijzondere momenten in de afgelopen jaren waren de Kroning, het après-ski thema bij de koudste Koningsdag ooit, waardoor we toch met 1.000 man een knalfeestje hadden en de recycle actie waar we tientallen fietsen hebben opgehaald voor vluchtelingen.

Vorig jaar heeft de burgemeester ons Koningsdagfeest bezocht en hij droeg uit het hoofd op het podium een Arabisch gedicht voor dat hij in het Nederlands vertaalde. Alle kinderen aan zijn lippen: prachtig.

Het bestuur neemt na deze Koningsdag afscheid van jou, wat wil je ze meegeven?

Het Koningsdagfeest in Kralingen is – mede door de aanpalende vrijmarkt – de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Kralingen-Crooswijk zal de komende jaren meer woningen voor gezinnen krijgen. Het wordt een hele kluif om voor alle mensen het feest te blijven organiseren, op de lokale manier die zoveel mensen zo leuk vinden. Een van de charmes is dat we geen professionele club zijn en dat we het feest als buurt met elkaar organiseren. Gelukkig hebben we hele goede, jonge enthousiaste bestuurders die er klaar voor zijn, ik heb alle vertrouwen in ze!

Tot slot, welke activiteiten/hoogtepunten kunnen de mensen bij Koningsdag 2018 verwachten?

In deze Facebook tijden is het belangrijkste hoogtepunt elkaar ontmoeten en te spreken in plaats van te appen. Op onze site en Facebookpagina vind je het programma met oude en nieuwe hoogtepunten. Zelf vind ik de optocht met verkleedwedstrijd en het optreden van circusstad de leukste onderdelen, dus kinderen: zet je mooiste kroon op en doe mee!

(voor het programma kunt u ook kijken op de in de krant afgedrukte flyer. Red.)

Tekst: Francis van den Dool


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.