Archieffoto De Ster: wijkraad Kralingen
De gemeente heeft een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar het bestuurlijk stelsel Wijk aan Zet dat in 2022 is gestart. Het onderzoek richtte zich op de ervaringen van wijk- en dorpsraden, het college, de gemeenteraad en betrokken ambtenaren. Daarbij werden succesfactoren benoemd, maar ook verbeterpunten geïdentificeerd. De komende periode gaat de gemeente met alle betrokkenen in gesprek over de uitkomsten, bijvoorbeeld tijdens de Wijkradenconferentie op 5 april in de Doelen.
Wethouder Robert Simons (Wijken en Bestuur): “Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten in de werking van Wijk aan Zet en hoe het stelsel door alle betrokkenen wordt ervaren. Het laat zien wat goed werkt, maar ook waar we nog verbeteringen kunnen aanbrengen. Het is positief dat de potentie van het stelsel breed wordt erkend en dat wijk- en dorpsraadsleden hun rol met trots vervullen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. Dat is logisch, aangezien het stelsel nog relatief nieuw is. Het gaat niet vanzelf, maar stap voor stap boeken we vooruitgang.”
Veel wijk- en dorpsraadsleden zijn trots op behaalde successen, zoals bewonersinitiatieven en de uitvoering van de jaaractieplannen. Ook de onderlinge samenwerking en de ambtelijke ondersteuning in de wijk worden gewaardeerd. Tegelijkertijd zijn er kritische geluiden. Zo is een meerderheid van de wijk- en dorpsraden ontevreden over de impact die ze hebben op de besluitvorming van het gemeentebestuur. Ze zouden graag meer zeggenschap willen over stedelijke vraagstukken die hun wijk raken en meer beslissingsbevoegdheid. Daarnaast worden de communicatie richting bewoners en de samenwerking met het college als verbeterpunten genoemd.
“We nemen deze signalen serieus en gaan graag met iedereen in gesprek over de uitkomsten,” aldus Simons. “Tegelijkertijd moeten we het eerlijke verhaal vertellen. Grote veranderingen, zoals het toekennen van zeggenschap over stedelijke vraagstukken, zijn niet realistisch. Dit is een taak die bij de gemeenteraad ligt. Er ligt voor de gemeente een opdracht om helder te zijn wat het wijkraadslidmaatschap precies inhoudt. Ik zie wel ruimte om de participatieprocessen, de ondersteuning en de communicatie verder te verbeteren. Hier worden al stappen in gezet.”
Simons benadrukt dat wijk- en dorpsraden een waardevolle rol vervullen: “Bijna 75% van de acties uit de wijkakkoorden is inmiddels gerealiseerd. Ik ben trots op de initiatieven uit de wijken, en het is fijn om te zien dat de wijk- en dorpsraden dit zelf ook zo ervaren. Dit zijn stuk voor stuk acties die we op de Coolsingel misschien niet zouden bedenken, maar die een wezenlijke bijdrage leveren aan sterkere, mooiere en leefbaardere wijken. Van een nieuwe muziekkapel tot een ouderensoos, van het veiliger maken van bepaalde locaties tot nieuwe buitensportvoorzieningen. Impact zit niet alleen in grote stedelijke vraagstukken, maar juist ook in zichtbare verbeteringen in de wijk.”
De gemeente gaat de komende tijd in gesprek met alle betrokkenen – wijk- en dorpsraden, de gemeenteraad en gemeentelijke afdelingen – om de bevindingen uit het onderzoek verder te bespreken, bijvoorbeeld tijdens de Wijkradenconferentie op 5 april in de Doelen. Het doel is om stap voor stap vooruitgang te boeken: succesvolle onderdelen verder versterken en tegelijkertijd werken aan de verbeterpunten. In het huidige onderzoek zijn bewoners en ketenpartners in de wijk nog niet bevraagd, omdat de wijkraden daarvoor nog te kort actief zijn. Bij een volgende evaluatie, in een nieuwe bestuursperiode, worden zij wel meegenomen.
Over Wijk aan Zet
Met Wijk aan Zet wil de gemeente samen met bewoners, ondernemers en andere partners het beste halen uit de Rotterdamse wijken. Daarvoor is het belangrijk dat de gemeente weet wat er speelt, wat de wijk bijzonder maakt en welke acties daarbij horen. De gekozen wijk- en dorpsraden spelen hier een belangrijke rol in. Gezamenlijk worden doelen en acties opgesteld op basis van de behoeften uit de verschillende wijken. In maart 2026 is er voor de tweede keer een wijkraadverkiezing (tegelijkertijd met de gemeenteraadverkiezing). Rotterdammers kiezen dan wie hun wijk de komende vier jaar gaat vertegenwoordigen.
Lees hier de collegebrief en het onderzoeksrapport.
(Persbericht gemeente Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar