Dick Lemcke, Stadsarchief Rotterdam, 1966

Samenwerking Platform Wederopbouw Rotterdam en Kunstroute Kralingen-Crooswijk

In Galerie Kralingen is tot en met 13 maart een expositie over de wederopbouw in Kralingen te bezichtigen. De expositie is een coproductie van Platform Wederopbouw Rotterdam en Kunstroute Kralingen-Crooswijk, in samenwerking met Elizabeth Poot en Galerie Kralingen. Daarnaast zijn er rondleidingen en lezingen.

Over de expositie
Veel mensen realiseren zich niet dat tijdens het bombardement van 14 mei 1940 ook een groot deel van Kralingen is verwoest. In tegenstelling tot het centrum werd hier in de wederopbouw wel veel woningbouw gerealiseerd.

De tentoonstelling laat zien hoe de kale vlaktes vorm gegeven werden met een moderne stedenbouwkundige opzet waarbij oog was voor de woonwensen van toekomstige bewoners. Het Vrije Volk met zijn redactiegebouw en drukkerij was een van de weinige bedrijven die terugkeerden in de wijk. Mooie archiefbeelden, hedendaagse foto’s en heldere teksten geven een nieuwe kijk op de wederopbouw in Kralingen.

Rondleidingen
Onder begeleiding van onze professionele gids Dik Vuik, wandelt u langs de vele wederopbouwpanden in de wijk. U wordt getrakteerd op leuke feitjes, bijzondere details en mooie verhalen over de geschiedenis en ontwikkelingen in westelijk Kralingen. De wandeling eindigt rond 17:00 uur in het rijksmonument Hotel The Slaak. Hier staan een drankje en een warme snack klaar, bij de tourprijs van 15 euro inbegrepen.

Er is nog plek op de volgende data:
Zaterdag 12 februari 15:00-18:00 uur
Zaterdag 26 februari 15:00-18:00 uur

Start om 15:00 uur vanaf locatie: Galerie Kralingen, ’s Lands Werf 121, Rotterdam. Gelieve een kwartier tot tien minuten voor vertrek aanwezig te zijn. We vragen u rekening te houden met de actuele coronamaatregelen.

U kunt via eventbrite.nl/e/tickets-rondleiding-wederopbouw-kralingen  kaarten bestellen.

Wederopbouw Kralingen

Lezingen
De lezing van Elizabeth Poot op zondag 13 februari 15:00 uur in Galerie Kralingen gaat over de stedenbouwkundige ingrepen door de jaren heen en de kwaliteit van de woonblokken in het westelijk deel van Kralingen. Na afloop is er ruimte voor discussie. Nog enkele plaatsen vrij.

Op zondag 13 maart 15:00 uur geeft Dik Vuik in Galerie Kralingen een lezing over het verloop en de gevolgen van het bombardement in Kralingen, waar op 14 mei de eerste bommen vielen.

Deelname aan de lezing kost 3 euro, ter plaatse te voldoen. U kunt zich opgeven door te mailen naar evenementen@wederopbouwrotterdam.nl onder vermelding van de datum en spreker.

Gegevens expositie
Tot en met zondag 13 maart kunt u elke vrijdag tot en met zondag van 13:30 tot 19:00 uur de expositie Wederopbouw Kralingen bezoeken op de nieuwe locatie van Galerie Kralingen aan ’s Lands Werf 121, 3063 GD in Rotterdam.

Na afloop kunt u een prachtig vouwblad meenemen met twee uitgelichte projecten, mooie foto’s, quotes van enkele (oud)bewoners en leuke feitjes over Kralingen West.

De expositie is gratis toegankelijk. Er is ruim voldoende parkeerplek tegen de reguliere parkeerkosten van de gemeente.

Locatie: Galerie Kralingen, ’s Lands Werf 121, Rotterdam

Datum: vrijdag 28 januari t/m zondag 13 maart 2022

Tijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13:30 tot 19:00 uur.

Reserveren: u kunt gratis reserveren wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/over-kralingen (even naar beneden scrollen)

Dankzij
De expositie is tot stand gekomen met de steun van Galerie Kralingen, Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Cultuur Concreet en Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

(ingezonden mededeling Platform Wederopbouw Rotterdamwederopbouwrotterdam.nl)


Expositie Wederopbouw Kralingen officieel geopend

Op zaterdag 5 februari werd de expositie Wederopbouw Kralingen in Galerie Kralingen officieel geopend. Namens Platform Wederopbouw Rotterdam spraken Inge Hagenbeuk (rok met Schotse ruit. Welke clan?) en Paul Groenendijk. In Kralingen kan inderdaad van ‘wederopbouw’ worden gesproken, terwijl Rotterdam de jaarlijkse ‘Opbouwdag’ kent, op 18 mei (sinds 1947! Handen uit de mouwen). Want het door het bombardement op 14 mei 1940 verwoeste centrum werd niet herbouwd maar nieuw ‘opgebouwd’.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

In Galerie Kralingen (www.galeriekralingen.nl) was het een gezellige boel met heel veel bekende gezichten, lang niet of nauwelijks zichtbaar gedurende de ‘coronajaren’.  Voorzitter (technisch) van Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk Rens van Overdam sprak ook en bleek, na tientallen jaren in Kralingen te hebben gewoond, verknocht aan dit stadsdeel. Verder zijn te ontwaren: Elizabeth Poot, stedenbouwkundige in ruste, maar nog zeer actief (rood truitje). Zij ging samen met Paul Groenendijk op de foto. Kralings beeldend kunstenaar Jan Wagner (met imposante, grijze snor) was er ook bij en, natuurlijk Kees Vrijdag (bomberjack met gele mouwen), ooit werkzaam voor de Kvk en jaarlijks druk doende met de ‘Opbouwdag’. De heer en mevrouw De Keyzer geraakten in gesprek met Inge Hagenbeuk en hetzelfde gebeurde Willem van Hest en zijn partner Trudie die hun best deden om galeriehouder Georges Knap door het mond- en neuskapje te verstaan. Willem maakt graag dames aan het lachen en dat lukte ook bij Elizabeth Poot. Paul Hošek (The Waterman Files – desteronline.nl/tv-premiere-the-waterman-files) slaagde daar ook in bij Georges Knap.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.