“We sluiten de brug in ons hart”

Een aantal deelnemers aan de ‘fietskaravaan’ – allen tegen de brug tussen De Esch en Feijenoord en tegen het afgraven van Polderpark De Esch maar voor de tunnel – hadden dinsdag 28 november de Van Brienenoordbrug al bedwongen, voordat ze zich voegden bij de anderen die zich hadden verzameld bij het ‘protestbordenbos’ in De Esch. Vandaar ging de stoet verder richting stadhuis, over Maasboulevard, Blaak en Coolsingel. Daar gebeurde inmiddels van alles. De band Ongeregeld, met zanger Frank Boerboom, bracht ruige klanken voort en voorbereidselen werden getroffen voor de opvoering van een sketch, die moest verbeelden hoe Polderpark De Esch zou worden geofferd maar heldhafig werd verdedigd en mocht blijven bestaan. (foto). De organisatie van dit alles was in handen van ‘Actieoverleg Oeververbinding’ (burgerinitiatief). Op dinsdag 28 en 29 november kon er tijdens de commissievergadering Bouwen, Wonen en Buitenruimte worden ingesproken, tegen de plannen, op het stadhuis.

Er zijn vele redenen om tegen de zgn. herziene omgevingsvisie Rotterdam Oostflank te zijn. Dat Polderpark De Esch grotendeels wordt opgeofferd aan de geplande brug tussen De Esch en Feijenoord, is, naar de mening van velen, onacceptabel. Daar komt nog bij de te verwachten geluidsoverlast en luchtvervuiling. De tegenstanders van de brug willen een tunnel. Zou die niet eigenlijk een heel eind doorgetrokken moeten worden in noordelijke en zuidelijke richting? Zo wordt de ‘metro-ring’gesloten en blijft de stad bewoonbaar. En dat is toch wat Rotterdam eigenlijk moet willen?

Hart
Tegen de herziene omgevingsvisie waren meer dan 300 zienswijzen (bezwaren) ingediend, Verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans vertrouwde tijdens de commissievergadering Bouwen, Wonen en Buitenruimte op 6 december, erop dat de Rotterdammers te zijner tijd ‘de brug in hun hart zouden sluiten’.  Het rijk heeft naar zijn zeggen 625 miljoen ter beschikking gesteld, voor de brug. De rest, zo’n 500 miljoen, moet Rotterdam zelf ophoesten. Karremans wil niet alsnog de tunnelvariant laten onderzoeken. Dat is volgens hem al gebeurd en er moet begonnen worden met de uitwerking van het plan.

Voorwaarde
Op de vraag van raadslid Biljoen, GoenLinks, of het toelaten van auto’s op de brug een voorwaarde was van het Rijk om de 625 miljoen ter beschikking  te stellen, antwoordde Karremans onomwonden ‘ja’. Biljoen stelde vast dat die voorwaarde niet zwart-op-wit staat en verklaarde onvoldoende informatie te hebben voor een besluit op 21 december. Dan neemt de gemeenteraad het besluit over de herziene omgevingsvisie Rotterdam Oostflank.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.