Rotterdam hééft iets met taal. Waar anders ter wereld vind je een stad waar bezoekers worden uitgenodigd voor ‘een speciale wandeltour langs plaatsen met bekende bijnamen’? Lees zelf maar na via Google / ‘Herco Kruijk’: ‘De tour gaat langs De Koopgoot, De Peperbus en Het Nakie van Blakie, duurt ongeveer 2,5 uur en wordt verzorgd door Herco Kruijk, die een boekje schreef over Rotterdamse bijnamen. Tijdens de wandeling komen wandelaars langs 130 plekken met een bekende of minder bekende bijnaam’.
Kruijk zat een paar maanden geleden ook achter de verkiezing van ‘De beste bijnaam van Rotterdam’. Die werd gewonnen door ‘De Kuip’ omdat die bijnaam ook landelijk gebruikt wordt.’ Overigens staat er ook ‘Correctie melden‘, en dat neem ik graag over; ik werk ten slotte aan de universiteit en daar staat de waarheid in de hoogste top van het nastrevenswaardige genoteerd.
Maar het speciale onderwerp van mijn stukje van deze week is echt waar. Ook het plaatje is geen nep, ik heb in een gerenommeerde Kralingsche kantoorboekhandel een aantal van deze ‘natte thee- …’ – nee, correctie ‘natte T-doek’ gekocht om uit te delen aan vrienden en verwanten die niet dagelijks het geluk beleven om in deze mooiste stad van Nederland te wonen, dus ik durf echt te zeggen dat ik weet waar ik het over heb. Ter documentatie noteer ik alleen nog: ‘Ludieke theedoek in de kleuren van de Rotterdamse vlag met de tekst: De Rotterdamse Natte T-doek. De kwalitatief hoogwaardig gewoven theedoek is van 100% katoen, meet 50 x 70 cm en is voorzien van een ophanglus. De doek is opgevouwen en voorzien van een banderol zodat het ook een origineel kado kan zijn voor een echte Rotterdammert. Want die praat natuurlijk met een Natte T en die plaktie overal achterant. Jatochniettan!’
Rotterdam heeft ook iets met filosofie. Daarmee kom ik op mijn eigenlijke onderwerp [en ik bedoel echt ‘het eigenlijke onderwerp van mijn leven’: de filosofie in het algemeen en mijn werk eraan met studenten in het bijzonder. Ik heb er recentelijk over geschreven:
desteronline.nl/maak-nederland-groter geplaatst 13 november,
desteronline.nl/anamnesis-vervolg-je-wordt-deel-van-het-verhaal geplaatst 28 augustus, desteronline.nl/anamnesis geplaatst 21 augustus, … en nu roep ik als echt filosofische vraag op: ‘Hoe kan het dat je een nat stuk servies droog kunt wrijven met een natte theedoek? [Nu bedoel ik echt gewoon theedoek – een theedoek, ook: afdroogdoek, droogdoek, schoteldoek of keukendoek, is een doek van katoen of linnen waarmee het afgewassen eet- en kookgerei (de vaat) wordt afgedroogd. Een theedoek wordt gebruikt om de vaat mee af te drogen, maar moet niet worden verward (zeker niet in het gebruik) met een vaatdoek, hoewel met een schoteldoek soms ook een vaatdoek kan worden bedoeld. De theedoek was oorspronkelijk de doek waarmee de theekopjes werden afgedroogd. Er was ook een doek voor het glaswerk. Dat werd gedaan met een (afzonderlijke) glasdoek. Komt allemaal uit Wikipedia]
Het antwoord is een lang verhaal – of liever: het antwoord is twee verhalen, één kort en één lang. Het korte is: onze natte Rotterdamse T/thee-doek is een eigentijdse lokale variant van het ei van Columbus: gewoon laten zien dat het kan, dat jij het kunt en verder niet lullen maar poetsen.
Voor het lange moet u zich vertrouwd maken met de oude leer van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur oftewel de combinaties van de twee maal twee oer-kwaliteiten warm & koud, en nat & droog. Een goede manier om u daarmee vertrouwd te maken is mijn oude proefschrift lezen: ‘Paradigma’s en begripsontwikkeling in de ziekteleer – Een wetenschapstheoretisch onderzoek naar de omschrijving van het onderwijsvak pathologie als bijdrage tot de ontwikkeling van een holistische benadering van ziekte’ (Rotterdam, 1978).
Het is gewoon via Google online te vinden.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar