Sommige mensen, vermoedelijk vele, wellicht zelfs zeer vele, vinden het wel aardig wanneer hun naam in positieve zin verbonden wordt aan een of ander product, bij voorbeeld een voedingsmiddel.
Klassieke voorbeelden zijn het ijsgerecht Pêche Melba (Australische zangeres 1861-1931) of het vleesgerecht Tournedos Rossini (Italiaanse componist 1792-1838); speciale aardigheid heb ik in een recent ontwikkeld prosecco-achtig drankje met vlierbloesem, munt en limoen. Het is internationaal bekend; ik haal van een of andere exotische fancy site: ‘Apparently it was first created in 2005 in Northern Italy, but quickly caught on with the Austrians and Germans. You can now find it premade in bottles or made fresh at bars. But then I moved to Texas and it was so long new magical drink. That is until my sister came and brought me the key ingredient: … Holunderblüten Sirup (German) a.k.a [= also kown as] Elderflower Syrup (English) or as I usually call it Holksajfhorwinoirj Syrup (Gibberish). Call it what you will, it is the magical essence of this drink, and I now have it in my pantry. All is well’.
Maar in de geschiedenis zijn positief en negatief vaak akelig vermengd. Ik vrees dat het bekendste drankje dat een persoonsnaam draagt, er niet alleen bloederig uitziet, maar ook geheime herinneringen in zich draagt aan waar gebeurde histories. Ik bedoel de cocktail die samengesteld is uit wodka, tomatensap plus een onafzienbaar assortiment kruidachtige bijmengsels waarvan de receptuur veelal ook geheim is, genaamd ‘Bloody Mary’.
Het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van deze cocktail en zijn naam is een tekst waarin oneindig veel draden verweven zijn. Het begin ervan schijnt te liggen in het veelbewogen leven van koningin Mary I van Schotland (1516-1558). Google en Wikipedia mogen u verder helpen inzake de Bloody Mary; het vervolg van mijn stukje gaat over een NIEUW naamsgebonden drankje.
Ik ontdekte het een tijdje geleden, aan het eind van een van die vele intens warme zomermaanden die we in juni, juli, augustus hadden. We zaten in de tuin en kregen bezoek van vriendin Lakshmi Mani, lang geleden uit India naar Rotterdam gekomen en nu hier helemaal ‘one of us in the family’. Ze had een drankje meegebracht, ik was door allerlei omstandigheden in een stemming waarin ik sterk verlangde naar een ijskoude cola met veel wodka erin, maar ik kreeg iets heel anders. Lakshmi serveerde ons allen een subliem, nieuw, zelf gebrouwen, geheel alcoholvrij drankje.
Met het eerste slokje ontdekte ik een nieuw fenomeen. Ik benoem het hierbij tentatief (= proberenderwijs) als een ‘aetherisch-astrale tegen–verslaving’ (in het Engels ‘counteraddiction’, in het Duits ‘Gegensucht’).
Mijn uitleg van dit fenomeen loopt via het verwante verschijnsel dat sommige mensen bij de eerste neut jenever die ze binnen krijgen, met één klap beseffen dat hun leven voortaan niet meer hetzelfde zal zijn: ze wéten dat ze behept zijn met een in hun lijf verankerde verslaving aan C2H5OH, alias aethylalcohol. Of dat een reëel fenomeen is of niet, het is een zeer bekend, zeer omstreden wetenschappelijk feit. Een náám heeft het wel: AUD – Alcohol Use Disorder. Lees zelf maar na.
Inzake mijn tentatieve nieuwe begrip besluit ik VOORLOPIG met een citaat uit het onvolprezen boek over algemene farmacologie van D.K. De Jongh: ‘Wat bij een farmacologische werking [en ook bij een smaakgewaarwording (HV)] precies gebeurt weten wij stipt genomen niet. … De mogelijkheid van het in zijn algemeenheid vóórkomen van enigerlei werking hebben wij tot nader order te beschouwen als een in zijn diepste wezen raadselachtig verschijnsel. … Wij moeten de Werking zien, eventueel weer LEREN zien, als een wonder.’
Ik zal Lakshmi vragen mij het recept te sturen, dan publiceer ik het, als zij mij daar toestemming voor geeft, op de site van De Ster. De bijzondere flavour van het brouwsel van Lakshmi, ’the magical essence of this drink’, leg ik vast in de naam dit ik het hierbij geef: zie de titel van dit stukje. ‘Essence’ is in deze titel bedoeld zoals getypeerd door Wikipedia: ‘Etherische olie, vluchtige of aromatische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels “olie” worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.’ Proost! Op uw gezondheid!
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Hier is wat ik in mijn stukje aankondigde: ‘Ik kan het schrijven en gelijk naar je sturen. Het is heel simpel. … Ingrediënten: 6 grote tros tomaten, 4 jonge bleekselderij stengels, ½ bouillon blokje. … Bleekselderij, tomaten wassen, stukjes snijden. Dit plus bouillon blokje in een rechte maat beker/kom doen. Alles met een stafmixer fijn pureren. Misschien in half uurtje in de koelkast laten staan. Dan kun je het in kleine glaasjes inschenken. Wel lekker op een zomerse dag. … Groetjes, Lakshmi.’… Tot zover de auteur van dit nieuwe drankje. Volgens mij kan het nog verder verfijnd worden – ik blijf er aanwerken!
Wil je een Lakshmi manie ontketenen, Hugo? Is 1 ster van Kralingen nog niet genoeg?