De gebruikers van de Kralingse Plas in Rotterdam zijn het zat. Voor de zoveelste keer wordt het water van de plas vervuild door blauwalg. Er geldt nog geen zwemverbod, maar het nodigt niet uit om een duik in te nemen.
“Het ziet er uit als erwtensoep”, zegt Randy van den Brandhof. Als eigenaar van Jachtwerf Kralingen baalt hij enorm van de groene drab die er nu op het water ligt. “Je begint het nu ook weer te ruiken.”
Volgens de ondernemer zijn de gebruikers van de plas de dupe van de alg. “Klanten in de haven klagen steen en been en komen niet meer vanwege de stank. Het recreatieve van de plas wordt om zeep geholpen”, vertelt hij.
Jan Kreek, voorzitter van het Kralings Plas Overleg (KPO) beaamt dat. Namens alle gebruikers van de plas keurt hij het plan af dat de gemeente en het Hoogheemraadschap hebben voor een structurele aanpak van de blauwalg. “Een fout idee,” zegt hij stellig.
Laag zand
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wil nu een laag zand op de bodem van de Kralingse Plas leggen. Dat kost zo’n 5,5 miljoen euro. De Rotterdamse gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het plan.
Het KPO stelt met klem iets anders voor. “Zuig al het zand en slib op tot aan de veenlaag. Gooi er wat mosseltjes en vissen in en verder met rust laten. Laat de natuur gewoon zijn werk doen,” besluit voorzitter Kreek.
De gemeente laat weten de drijflaag van blauwalg die nu op het water ligt op te zuigen en de kwaliteit van het water te controleren.
Via: RTV Rijnmond
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]
hoogheemraadschap wist het wel met marrit meyer voorop heel veel subsidie van europa gehad en het enigste wat ze konden verzinnen was alle vis uit de plas des te meer geld bleef erover nu blijkt dat alle aqarium biologen zich vergist hebben moet er meer geld komen voor weer een halfwas oplossing ze zouden zich moeten schamen ook bij de bergse plas heeft de beroepsvisser zich mogen verrijken