Voor alle familie en vrienden de allerbeste wensen en een zond 2025. Fijn, dat ik jullie heb mogen leren kennen en dat jullie een deel van mijn leven zijn geweest. Ik hoop dat dat nog wat jaartjes mag duren.
Gelukkig heb ik twee boeken van mijn voorouders waar ik nu veel meer tijd voor heb om ze door te nemen. De familie Wijs komt van oorsprong uit Brabant en de familie Tobé uit Groningen. Die kwam via Amsterdam naar Rotterdam en omstreken, zoals ook Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Overschie, maar er was ook al familie rond 1818 in Rotterdam. Mooi, om te lezen wat voor beroepen ze allemaal hadden.
Dit zijn mijn herinneringen: mijn opa en oma Tobé woonden in de Ketenstraat op nummer 28. Drie van hun kinderen, Marie, Wim en mijn moeder Greet, woonden in mijn tijd in de Ketenstraat en de vier andere kinderen op Zuid. Marie, Wim en mijn ouders woonden met hun gezinnen vlakbij hun ouders in de Ketenstraat.
Wij woonden met ons gezin aan de overkant . Wat ik nog heel goed weet, is dat bij mijn oma alle deuren in het huis door mijn opa waren beschilderd met verschillende afbeeldingen. Mijn opa is in 1932 overleden en ik ben van 1933 en heb hem jammer genoeg nooit gekend.
Mijn oma is in 1947, net na de oorlog, gestorven en heeft ons in die tijd zo goed als mogelijk geholpen. Na het overlijden van mijn oma is haar dochter Marie in het huis blijven wonen
Wat ik in haar huisje zag en nog weet, is dat alle deuren beschilderd waren, ook de tussendeuren, die hadden vroeger kleine panelen.
Wat ik niet weet, is waarvan de afbeeldingen zijn die er op staan. Het zijn o.a. schepen, molens en landschappen. Hij woonde toen al in Kralingen en had geen vervoer en plaatjes van voorbeelden denk ik ook niet. Misschien komt het iemand bekend voor. Mijn opa werkte als kruier in de Maasstation, dat is nu weg. Jammer, dat ik hem nooit gekend heb, dan had ik kunnen vertellen wat voor werk ik heb gedaan. Want ik heb meegewerkt aan het slopen van onze buurt om betere woningen neer te zetten. Zodoende kon ik vragen aan de slopers van onze huizen of wij de beschilderde deuren mochten hebben en dat was goed. Vanaf die tijd, 1975, hangen 3 van deze deurpanelen die aan beide kanten beschilderd zijn, bij mijn dochter Nora. Een is Delfs blauw geschilderd en is denkelijk de molen van de houthandel van Abraham van Stolk. Een ander schilderij hangt bij mij thuis in mijn kantoor, met ernaast een foto van mijn opa als kruier en een klein Delfs blauw beschilderd paneeltje.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar