Een vreemde tijd waar wij nu in leven. Dat was al tijdens de corona maar nu lijkt het of er maar één man de baas is in deze wereld. Af en toe begrijp ik het niet meer. Ze vragen mij wel eens hoe was dat in jouw tijd? Dat is voor mij moeilijk te beantwoorden. Ik ben van 1933, dus ik heb de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt.
Dat was een hele andere tijd en je wist niet veel, want je had geen televisie en telefoons, sommigen hadden een radio. Wat wij wel wisten was, dat Hitler de baas van Europa was. Daar dacht ik aan toen ik een oud stuk las over het Razzia Monument Rotterdam op de Parkkade voor de slachtoffers maar ook voor de moedige vrouwen en kinderen die alleen achterbleven en het zelf maar moesten zien te rooien. Ook mijn broer Wim, toen 17 jaar, is tijdens de razzia op 10 en 11 november 1944 opgepakt en als dwangarbeider tewerkgesteld in Nederland. Wim was de derde persoon in ons gezin die was opgepakt. Mijn vader en oudste broer waren al eerder gedwongen tewerkgesteld. Wim hielp ons altijd om aan eten te komen aan het einde van de oorlog, want er waren nog 3 monden te voeden. Dit viel allemaal weg toen hij opgepakt was.
Ik heb haast geen foto’s van die tijd uit de oorlog, zeker niet van mijn oma Tobe, de moeder van mijn moeder die in de oorlog naar de kerk ging op de Goudse Rijweg, de Allerheiligste Verlosserkerk, tegenwoordig woongebouw De Kerk. Op de foto zie je haar lopen op de hoek van de Ketenstraat en Blaardorpstraat. Daar zat Bakkerij Steylen. Mijn oma woonde op de eerste etage in de Ketenstraat wij woonden er tegenover.
De foto is gemaakt na het bombardement. Je kunt goed zien dat het op de hoek was waar wij woonden, want oma liep er vlak langs.
Volgens mij is dit de enige foto die ik heb van de buurt op die plek. Oma is in 1947 overleden. Ik was toen 14 jaar. Mede door oma hebben wij de oorlog overleefd. Zij was een sterke vrouw en ik heb veel van haar eigenschappen meegekregen.
Er is veel gebeurd in Vredenoord, maar ook in Kralingen en Crooswijk, waar het heel goed is gegaan. Maar er zijn wel verbeteringen nodig, zoals politie die je aan kunt spreken en dat mensen meer naar elkaar omkijken, kinderen eerlijke kansen krijgen en nog veel meer. De buurt liep uit bij de wedstrijd tussen wijkagent Terpstra en voetballer Willem van Hanegem. Die deden dat voor buurtvereniging Vredenoord. Kralingen-West werd grotendeels gesloopt en de bewoners gingen wonen op mooie plekken, zoals aan de Maas.
Over die buurt is veel te vertellen, eigenlijk te veel om op te noemen. Zo lang ik dit allemaal nog weet, zal ik dit doen.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar