Straten en wegen zijn geheimzinnig, er rijden en lopen mensen over waar je niet van weet waar ze vandaan komen of waar ze heengaan.

Gelukkig weten wij hoe ze aan hun naam komen in Rotterdam. In het oosten van onze stad was het vroeger makkelijk. Wij hebben de Oostz e e d i j k Boven en Beneden, het Oostplein en de Oostmaaslaan en nog meer benamingen. De Oostzeedijk is een oude weg met veel verkeer en aansluiting op de grote wegen, met als herkenningspunten de Lambertuskerk en de 25 jaar oude flat op de hoek van de Oostmaaslaan, waar volgens de bewoners het mooiste uitzicht van Kralingen is. Aan de ene kant de Maas en dan de ander kant het Arboretum. Belangrijk voor ons is het herdenkingskruis aan de Oostzeedijk Beneden, maar ook heel lang de tramremise waarvan je het geluid, als de trams ’s nachts naar binnen reden, tot aan de Gerdesiaweg, waar ik woonde, te horen was.

Op de Oostzeedijk Boven staat het nieuwe complex waar de deelgemeente heeft gezeten. Je kon er voor alles terecht. Er werd veel vergaderd over wat er gebeurde in de wijk en wat er nog beter kon. Maar het bestuur in het stadhuis vond dat het nog beter kon en dus gingen alle deelgemeentekantoren dicht. Ik hoop dat zij dat waarmaken, de tijd zal het leren. Gelukkig heeft de deelgemeenteraad van Kralingen Crooswijk veel bereikt, zoals de ontwikkelingen op de Admiraliteitskade, een prachtige plek aan het Boerengat, waar veel mooie boten liggen en die nu aansluit op het Haringvliet waar jachthavens zijn.

Er is altijd hard gewerkt door de bewoners, zeker door die van de flat De Admiraal. Voorzitter de heer Wim Peters had veel contact met de raadsleden over de buurt, de bestrating, extra bomen, waarvan er inmiddels 15 zijn bijgekomen, maar ook over de oude schepen die in het Boerengat liggen. De ontwikkeling in deze buurt is heel groot. Veel kantoren zijn verbouwd voor studentenhuisvesting. Het is nu druk en gezellig maar te veel is ook niet goed want woonhuizen moeten niet allemaal tot studentenhuizen verbouwd worden, want de juiste menging maakt deze buurt zo geliefd.

De Oostmaaslaan is een verhaal op zich, de ontwikkeling van het havengebied het Buizengat naar woonwijk Struisenburg is een lang verhaal. Dankzij werkgroep De Buizerd, onder leiding van voorzitter Nita Sleeuwenhoek, is er veel bereikt. Het begon in de buurtwinkel waar werd vergaderd om te realiseren dat Struisenburg tot een mooie wijk vlakbij de Maas gemaakt werd. Ik hoop dat deze wijken de aandacht krijgen die ze verdienen.

oosmaaslaan-jaren-60

Op de hoek van de Oostmaaslaan en de Willem Ruyslaan staat de Boslandflat. Deze flat heeft met de stadsvernieuwing Kralingen West te maken, want in de jaren 80 werd daar veel gesloopt en moesten de bewoners een andere woning betrekken. Het gebied van De IJsclub was te duur maar op een nog mooiere plek aan de Maas, aan het Buizengat werd een flat neergezet waar ook veel bewoners uit de stadsvernieuwing naartoe zijn verhuisd.

Mijn eerste actie met Ella ter Kuile (nu lid van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk) was met een spandoek te gaan staan bij de plek waar gebouwd zou gaan worden, want als de huur te hoog zou worden konden deze bewoners er niet gaan wonen en genieten van de Maas. Vlakbij waar vroeger het Maasstation stond en er niet zo veel zicht was, staan nu veel hoge flats die goed neergezet zijn, zodat ze niet ernstig het uitzicht belemmeren van de achterliggende woningen.

Een mooie buurt met de drie leeuwen als wachters voor Tropicana. Wel met de Maasboulevard, dus veel verkeer, waarvan Nita Sleeuwenhoek tegen mij zei: ik hoef niet ver meer weg want ik zie heel de wereld aan mij voorbijgaan.

Greet Wijs

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]