• Rust rondom metrostation Gerdesiaweg lijkt weergekeerd

De ‘strijd’ tegen hangjongeren bij metrostation Gerdesiaweg kent een lange geschiedenis, maar nu lijkt de rust toch enigszins te zijn weergekeerd. Volgens dagelijks bestuurder Wim Van Heemst zijn er de afgelopen periode slechts twee meldingen van hinder/overlast geweest en die hadden betrekking op zwartrijden en dus niet op de problematiek waar over gepraat wordt.

door Joëlle Stapelkamp

In de commissievergadering Sociaal en Veilig van woensdag 18 september werd de brief van het Dagelijks Bestuur naar aanleiding van het rapport over een onderzoek naar de ‘Problematiek van hangjongeren bij metrostation Gerdesiaweg’ – uitgevoerd door een aantal jongeren van Hogeschool InHolland – besproken. Niet alle partijen waren enthousiast over deze brief. Volgens een meerderheid van de partijen laat de reactie van het Dagelijks Bestuur op het rapport te wensen over.

Leefbaar Rotterdam hamerde vooral op het feit dat concrete criminaliteitscijfers voor het specifieke gebied rondom de Gerdesiaweg ontbreken. Groen- Links wilde weten wat er sinds de brief met de aanbevelingen voor de aanpak van de problematiek – gedateerd van eind juni – is gebeurd. De Partij van de Arbeid vond dat de brief een sfeer ademde van ‘er is niet zoveel aan de hand, het grootste gedeelte is al opgelost en we hoeven ons geen zorgen meer te maken’. De VVD, initiatiefnemer voor het onderzoek, vroeg zich af hoe er gezorgd kan worden voor een betere communicatie tussen de hangjongeren en de bewoners. Het CDA, dat als laatste aan de beurt was om zijn zegje te doen, gaf aan dat nagenoeg al het gras al voor de voeten was weggemaaid door de andere partijen en dat het CDA vol verwachting uitkijkt naar de antwoorden van het Dagelijks Bestuur.

Huidige stand van zaken
Dagelijks Bestuurder Van Heemst nam naar aanleiding van de vragen uit de commissie de huidige stand van zaken door. De RET-poortjes die volgens het onderzoek verplaatst moesten worden naar boven de trappen, om zo hangjongeren tegen te gaan, is volgens de RET geen optie. Van Heemst gaf aan dat de poortjes bewust onderaan de trappen zijn geplaatst vanwege regels inzake het ontruimen van het metrostation is geval van calamiteiten. Wat betreft het aanleggen van een nieuw fietspad, zodat fietsers die nu op het trottoir fietsen niet in contact komen met de hangjongeren, is gezien het kostenplaatje eveneens geen optie volgens de Dagelijks Bestuurder. De opgehoogde luchtroosters bij het metrostation, waarop de hangjongeren vaak zitten, kunnen volgens de RET in verband met vluchtroutes niet verlaagd worden. Volgens Van Heemst wordt er onderzocht of het plaatsen van fietsnietjes rondom de luchtrooster wellicht uitkomst kan bieden. De overkapping van het fietsenhok, waaronder de jongeren zich vooral ‘s avonds ophouden, is inmiddels weggehaald. Over de bossages die zicht vanuit de woningen op het metrostation wegnemen, is gesproken met Stadsbeheer/Gemeentewerken. Zij hebben aangegeven dat de bomen eronder gaan lijden als er extra wordt gesnoeid. Volgens Van Heemst is de situatie niet dusdanig dat hiertoe over moet worden gegaan.

Voetbalkooi Willem Ruys laan
Ook de veelbesproken voetbalkooi aan de Willem Ruyslaan werd nog even ter tafel gebracht door Van Heemst: “Het ‘hangen’ en ‘spelen’ in de omgeving van metrostation Gerdesiaweg moest uit elkaar gehaald worden, zodat een deel van de hangproblematiek vanzelf zou oplossen. Dat was de insteek van het plaatsen van de voetbalkooi.” Volgens de Dagelijks Bestuurder zijn er sinds de kooi is geplaatst enkele incidenten geweest, zoals het te laat sluiten van de hekken, maar lijkt alles nu goed uit te pakken. “Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die er van balen. Maar met alle mitsen en maren, lijkt de voetbalkooi nu prima aan zijn functie te voldoen. De rust rondom metrostation Gerdesiaweg lijkt, mede dankzij de kooi, te zijn weergekeerd. Het is nu van belang te kijken of het beeld dat wij als Dagelijks Bestuur nu hebben de komende maanden zo blijft”, aldus Van Heemst.

Joëlle Stapelkamp