Documentaire NTR: Rotterdam heeft een hoop moeten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse invasie verwoestte het immense bombardement op 14 mei 1940 een groot deel van het stadscentrum.

Op 14 mei 1940 rond 13:30 uur voerden de Duitsers in het kader van de Duitse aanval op Nederland in 1940 een bombardement op Rotterdam uit.
Het was de reactie van de Duitse invallers op het verzet van de Nederlandse troepen (vooral aan de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en aan de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd. De Duitsers hadden een snelle opmars door Nederland, België en Luxemburg gepland, in de veldtocht tegen Frankrijk. Door de vele doden en het niet-militaire karakter van het doelwit en de slachtoffers, wordt het bombardement op Rotterdam gezien als een terreurbombardement tegen een burgerbevolking. Hierin is het vergelijkbaar met de gebeurtenissen in Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de aanval op Warschau tijdens de Poolse veldtocht.
Het bombardement heeft geleid tot de overgave van Rotterdam, nog dezelfde dag. Onder de dreiging dat ook andere steden zouden worden gebombardeerd, te beginnen met Utrecht, leidde de aanval op Rotterdam tot de overgave van Nederland op 15 mei 1940.

Rotterdam was op dat moment vrijwel verstoken van luchtverdediging. Wel klonk het luchtalarm minuten achtereen. De bevolking zocht een schuilplaats in gebouwen en kelders. In het jaar dat Rotterdam zijn 600-jarig bestaan zou vieren, werd de historische binnenstad op 14 mei 1940 door 97.000 kilo Duitse brisantbommen verwoest. De Duitse bommen vielen in een brede strook in het centrum en ten noorden ervan, van Kralingen tot station Hofplein.

Herdenkingen zijn o.a in de Laurenskerk en in de Waalse kerk.