Rotterdam is de toekomst… Nu

Rotterdam staat in de top 10 van steden die je volgens Lonely Planet moet bezoeken. “Rotterdam is de toekomst…..Nu”, schrijft Lonely Planet over de stad: ”Na gebombardeerd te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de tweede grootste stad van Nederland een doek voor visionaire architecten als Rem Koolhaas.”

Ook over 25 jaar wil de stad graag aantrekkelijk zijn om in te wonen, werken, en recreëren. En daar wordt nú al over nagedacht. Het Jaar van de Ruimte organiseert op 12 november in Rotterdam het maatschappelijke, politieke en professionele debat over de ruimtelijke toekomst van Nederland. Onder het motto ‘Wie maakt Nederland?’

Meer ruimte voor water
Tijdens deze bijeenkomst staat de rol die water speelt in de Rotterdamse ruimte centraal. Veel mensen zijn zich namelijk nauwelijks bewust van water in hun leefomgeving. Centraal daarbij staat nú en in de toekomst de ligging van Rotterdam. Hoe vergroten we de attractiviteit, de aantrekkelijkheid en de natuurlijkheid van de Rotterdamse Delta met het oog op de toekomst en rekening houdend met de economische betekenis van de rivier?

rotterdam
Foto Theo Baart

Wereldwijde aandacht voor waterpleinen
Rotterdam is koploper in innovatieve projecten, met name op het gebied van klimaat (en het waterbestendig maken). Denk aan de waterpleinen die wereldwijd aandacht krijgen, de vele groene daken en verschillende waterbergingslocaties die in samenwerking met verschillende waterschappen tot stand zijn gekomen. Ook is er een campagne om bewoners te bewegen tegels te vervangen door plantjes. Dat alles met het oog op de toekomst.

Droge voeten… Ook in 2040
Maar hoe werken we nu aan Nederland in 2040?  Door heviger regen, langduriger droogte en meer warme dagen moeten we zorgen voor een klimaatbestendige stad. Hoe paktr Rotterdam dat aan? “Er moet meer ruimte voor water komen. En waterbestendig bouwen moet gemeengoed worden. Ruimtelijk ontwikkelingen moeten waarde toevoegen aan de omgeving. Dan dragen plannen niet alleen bij aan het verkleinen van de wateroverlastopgave maar ook aan een aantrekkelijke omgeving.  Op 12 november gaan we hierover in debat, met als doel dat onze kinderen en kleinkinderen ook net zo mooi en veilig kunnen wonen als wij nu”, aldus een woordvoerder van waterschap Hollandse Delta.

jaar van de ruimte

Het Jaar van de Ruimte organiseert het maatschappelijke, politieke en professionele debat over de ruimtelijke toekomst van Nederland. Onder het motto ‘Wie maakt Nederland? werken professionals samen met alle Nederlanders die interesse hebben, aan een manifest waarin richting wordt gegeven aan de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland op weg naar 2040. Het Manifest is een maatschappelijk initiatief. Het eerste exemplaar  wordt op 15 december tijdens de Slotbijeenkomst Jaar van de Ruimte aangeboden aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Meer weten?
Kijk op Rotterdamse tour van Wij maken Nederland. Graag hier vooraf (gratis) aanmelden.