De schouw komt eraan: aan de slag met uw sloot
Onze medewerkers controleren de sloten vanaf half oktober
Vanaf 15 oktober 2019 inspecteren medewerkers van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de sloten op de begroeiing. Als u aan het water woont, of uw bedrijf aan het water is gevestigd, is de kans groot dat u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de sloot.
Goed onderhoud is belangrijk voor de waterkwaliteit en de aan- en afvoer van water, zoals bij hoosbuien en droogte. Een sloot is goed onderhouden als de waterdiepte en begroeiing op orde zijn en ook de duikers schoon zijn. Wanneer onze medewerkers constateren dat u zich niet of onvoldoende aan de onderhoudsplicht houdt, kan het hoogheemraadschap het benodigde onderhoud aan de begroeiing uiteindelijk op uw kosten laten uitvoeren.
Meer planten en dieren door Ecokleurenkoers
Hoe u de sloot moet onderhouden, staat in de Ecokleurenkoers. Dit is een kaart waarop alle sloten in ons gebied een kleur hebben gekregen. De kleur – blauw, groen of geel geeft aan welk onderhoud nodig is voor de sloot. Is de sloot blauw, dan is goed onderhoud noodzakelijk. Het is belangrijk dat de water en oeverplanten jaarlijks in het najaar uit de sloot worden verwijderd. In een groene sloot mag een deel van de waterplanten blijven staan. Zo hebben verschillende diersoorten niet alleen voedsel, maar kunnen ze ook in de planten schuilen en overwinteren. Een strook van drie meter breed moet vrij zijn van waterplanten, zodat het water door de sloot kan stromen. Gele sloten zijn ruim genoeg om al het water door te laten en planten te laten groeien. Omdat het belangrijke watergangen zijn voor het doorvoeren van water, ligt de manier van onderhoud tussen de blauwe en groene kleur in.
Wilt u meer weten of onderhoudstips?
Kijk dan op onze website www.hhsk.nl/onderhoudwatergangen. U kunt ook bellen of mailen naar onze medewerkers van de afdeling Publiekszaken via telefoonnummer 010 45 37 200 of via mail naar info@hhsk.nl.
“Om voorbereid te zijn op de komende maanden, maaien we de dijken nog een keer helemaal en inspecteren we ze. Daarbij kijken we naar gaten, scheuren en eventueel ontbrekende stenen in de glooiing. Als het nodig is, herstellen we schades meteen. Sommige schades, zoals kale plekken in de grasmat, kunnen we niet meteen herstellen. Die houden we extra in de gaten als er storm of hoogwater is”, vertelt Peter van Duijvendijk, beheerder dijken. Nieuw dit jaar is dat de medewerkers, tijdens de najaarsinspectie, ook de bewoners die zelf moeten maaien en dit niet hebben gedaan, hierop aanspreken. “In sommige gevallen zijn dijkbewoners zelf aan zet om de dijken te maaien, bijvoorbeeld als ze een hek hebben geplaatst”, legt Peter uit.
Testen waterveiligheid
Ook de doorgangen in dijken voor bijvoorbeeld veerdiensten of bedrijven (coupures) worden getest. “We testen of de materialen in orde zijn en of alle betrokken mensen weten wat ze moeten doen om de coupures te kunnen sluiten als dat nodig is”, licht Peter toe. Achter de schermen worden de portofoons getest, de zandzakken voorraad gecheckt en het calamiteitenbestrijdingsplan geactualiseerd. Peter: “Dan zijn we weer klaar voor het stormseizoen.”
Week van Ons Water
Van woensdag 16 tot en met zondag 27 oktober 2019 is het Week van Ons Water. In heel Nederland worden weer allerlei leuke en leerzame activiteiten georganiseerd rond het thema waterveiligheid: hoe zorgen we voor droge voeten? Zo organiseren we een excursie langs de dijk in Schoonhoven en een watersafari in Rotterdam langs diverse waterbergingslocaties in de stad. Ook organiseren we rondleidingen op onze afvalwaterzuiveringsinstallatie in Capelle aan den IJssel.
Ingezonden mededeling www.hhsk.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar