‘Had ik maar beter gegoogeld en opgelet’

Petra is een 43-jarige Rotterdamse, parttime werkzaam als receptioniste bij een theater, en op zoek naar een nieuwe iPhone. “Maar de salarissen zijn in de culturele branche niet bepaald een vetpot. Ik dacht, dan ga ik gewoon op Marktplaats kijken. Een iPhone voor 180,-. De verkoper had hem gekregen bij een abonnement, maar kreeg nu een telefoon van de baas en had hem niet meer nodig. En dus kon hij voor een leuk prijsje weg. Het verhaal klonk logisch. Ik was verblind door deze prachtige kans. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Dat weet ik nu.”

Toen na enkele weken nog steeds geen pakketje was bezorgd, begon bij Petra langzaam het besef te komen dat ze opgelicht was. Eén zoekslag op internet maakte meteen duidelijk met wie ze te maken had. “Ik tikte de naam van de verkoper in op Google en binnen enkele seconden had ik tientallen hits met waarschuwingen en boze mensen die ook door hem waren opgelicht. Hij werkte blijkbaar onder diverse aliassen.”

Altijd aangifte
Petra deed aangifte. Aangifte doen is van groot belang, ook al wordt er niet meteen iets mee gedaan. Soms komen er in de toekomst nieuwe aangiften over dezelfde persoon binnen waardoor een dossier wordt opgebouwd dat uiteindelijk toch tot een zaak kan leiden. Voor het doen van aangifte kun je het beste contact opnemen via 0900-8844.

Onderzoek
In Dordrecht draait momenteel een groot onderzoek naar internetoplichting. In deze oplichtingzaak zijn er tussen april en september 2012 landelijk tientallen aangiftes gedaan van oplichting via veilingwebsites als Marktplaats, Speurders en Tweede- Hands. De mensen maakten een afgesproken geldbedrag over naar een rekeningnummer, maar kregen nooit het betaalde product. Vaak ging het hierbij om iPads, BlackBerry’s, Nintendo DSI’s, Playstations, etc.

De zaak begon landelijk nadat er 26 aangiftes waren gedaan, maar toen bleek dat de verdachten allemaal uit Dordrecht en omgeving kwamen, werd het een zaak van de Politie Rotterdam. In totaal zijn er zeven verdachten gehoord in de zaak, die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld aan de daadwerkelijke valse verkopers. Deze zeven mensen zijn aangehouden.

Handige weetjes
“Bij aangiftes hoor je vaak dat slachtoffers een product bestellen bij persoon A, maar het geld moeten overmaken naar persoon B. Er zijn ook slachtoffers die dachten voor 70,- een iPad 2 te kunnen kopen, terwijl de winkelprijs tussen de 350,- en 500,- ligt”, aldus de leider van het onderzoek in Dordrecht. “Een tip: controleer bij online aankoop via een veilingsite of de koper voorkomt als oplichter door zijn gebruikersnaam, IPadres of bankrekeningnummer op te zoeken op internet.”

Kijk ook op deze site voor meer info: politie.nl/onderwerpen/cybercrime

foto:© Vincent Dekkers | Rotterdam Image Bank

(ingezonden mededeling Politie Rotterdam)