Jamin is weer terug in Crooswijk! Niet meer in de vorm van een fabriek maar als knalroze monument.

door Amel Bali

Het initiatief komt van de werkgroep ‘Jamin terug in de wijk’. Het monument op het Goudseplein werd afgelopen zaterdag officieel onthuld door wethouder Jeannette Baljeu, deelgemeentebestuurder Paulette Verbist en ex-Meisje van Jamin Annie de Winter. TOS (Thuis Op Straat) droeg ook bij aan de feestelijkheden. De vrijwilligers deelden roze ballonnen en roze ijsjes uit en hielden de kinderen bezig die ook nieuwsgierig een kijkje waren komen nemen.

Cornelis Jamin
De fabriek van Cornelis Jamin is de grootste fabriek, die ooit in Crooswijk heeft gestaan, van ongeveer 1880 tot 1970. Van de fabriek aan de Hugo de Grootstraat is niks meer te zien, maar de herinneringen zijn bij velen nog levend. Voor een aantal ouderen had de opening van het Jamin monument dan ook een grote emotionele waarde. Zij hebben zelf in de fabriek gewerkt en hebben er goede herinneringen aan overgehouden. Jamin was per slot van rekening de grootste werkgever van Crooswijk.

De dames, van links naar rechts, Paulette Verbist, Jeannette Baljeu

De dames, van links naar rechts, Paulette Verbist, Jeannette Baljeu en Annie de Winter onthulden afgelopen zaterdag het Jaminmonument op het Goudseplein. Zij kregen ieder een Jamin-T-shirt en een metalen Jamin-jongen of -meisje mee naar huis. Ook op de foto: initiatiefnemers Klaus Oordt en Dik Vuik (helemaal rechts).

Meelhok
De heer Kind is ook aanwezig bij de onthulling. In zijn scootmobiel heeft hij een ingelijst artikel over de geschiedenis van Jamin. “Mijn opa heeft 25 jaar in de fabriek gewerkt en mijn vader 50 jaar”, vertelt hij. “Toen mijn vader 25 jaar bij Jamin in dienst was kreeg hij een gouden horloge. Toen de fabriek naar Oosterhout verhuisde werd mijn vader meegevraagd. Er werd daar een huis voor hem geregeld en hij werd chef monteur. Mijn vader is er altijd met plezier blijven werken tot de dag dat hij 65 jaar werd. Zelf heb ik niet in de fabriek gewerkt, maar ik heb er wel samen met vele anderen ondergedoken gezeten in de oorlog. ‘s Avonds kregen we eten in het meelhok”, vertelt hij lachend. Het is wel duidelijk dat de fabriek veel voor de werknemers en bewoners van Crooswijk heeft betekend. Toos is een van de meisjes van Jamin en ze denkt weemoedig terug aan die tijd. “Als meisje van 13 kwam ik in de fabriek terecht. Ik ging werken om het huishoudgeld van mijn ouders aan te vullen. Ik heb er tot mijn 21e gewerkt. Toen ik ging trouwen, ben ik gestopt met werken. Als ik aan die tijd terugdenk, denk ik vooral aan de samenhorigheid onder het personeel en de jaarlijkse feesten die er werden gegeven.”

Ontwerp
De ontwerper Yasser Ballemans is heel tevreden over het resultaat. “Het monument fleurt het plein op. Ik ben er ongeveer een jaar mee bezig geweest. Vooraf heb ik veel foto’s gezien en ik heb met oudwerknemers gesproken.” Het monument is vervaardigd uit metaal dat kauwgombal roze is geschilderd. In het midden is de fabriek verbeeld. Uit de poort lopen de jongens en meisjes van Jamin de wijk in. Het monument is zo vormgegeven dat het ook een plek is waar mensen kunnen zitten en samenkomen. Het monument is een eerbetoon aan de jongens en meisjes van Jamin.