Jan-Joost de Man (66) woont in Kralingen, aan de Jericholaan. Hij is geboren en getogen Rotterdammer en werkt als communicatieadviseur/journalist. In coronatijd werkte hij veel thuis en toen pas viel het hem goed op: ‘Wat is het hier eigenlijk een klerezooi, daar ga ik iets aan doen!’ Hij kocht een grijper, begon met dagelijks vuilrapen in zijn eigen laan en doet dat nog steeds. Na een half uur ziet het er weer (eventjes) toonbaar uit.
Op de doorgaande weg, tussen Oudedijk en Kralingse Plas, wordt veel afval op straat en in de middenbermen gegooid. Dat gooit Jan-Joost allemaal in de vuilcontainer. Peuken raapt hij zorgvuldig op. Recent onderzoek wijst uit dat elke peuk vijf liter water kan vervuilen. Het stemt hem tevreden dat hij al enkele duizenden liters water ‘gered’ heeft. Zijn opruimmotivatie: ‘Als je je ergens aan stoort, moet je er iets aan doen’. Opruimen doet hem goed en het is zeker geen vervelend klusje. Regelmatig staat hij met kaplaarzen aan in het water langs de Oudedijk om drijvende rommel te verwijderen.
Geklaag van passanten over troep wil hij niet horen, zijn motto is: ‘Zodra het op straat ligt is het van ons allemaal, dus doe er wat aan’. Om op straat neergekwakt huisraad en grofvuil te melden gebruikt Jan-Joost altijd de gemeentelijke MeldR app. Hij is tevens adoptant van ondergrondse vuilcontainers en heeft een sleutel om verstoppingen te verhelpen. De gemeente gaf hem een fijn pakket: professionele grijper (Streetmaster Pro), vuilniszakken, ring en handschoenen.
Sinds kort doen buren met hem mee en bestaat de ‘Schoonmaakbende’ in zijn laan. Eens per maand houden ze een gezamenlijke opruimactie. De groep wordt gesponsord door Opzoomer Mee. Via de wijkregisseur zou hij de Bosdreef tijdelijk deels willen afsluiten voor opruimacties door vrijwilligers. Wat daar langs de kant van de weg ligt – door automobilisten uit hun raampjes gekieperd – tart elke beschrijving.
Hoe het werkt
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9800- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).
In 2022 zijn nu al 140.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.
ANBI Stichting HelemaalGroen telt in Rotterdam 187 deelnemers die dit jaar 701 kilometer opschoonden, waarvan 141 door Jan-Joost. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen.
(ingezonden mededeling Trudy Willems, zwerfvuilraper én tekstschrijver Stichting HelemaalGroen – www.helemaalgroen.nl – app.helemaalgroen.nl)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Door de wijk met knijpers vind ik super.zou ook een mooi initiatief zijn van scholen om met een groepje het zwerfvuil aan te pakken .zo leren ze wat bij wat betreft weggooien . Niet alle ouders geven het goede voorbeeld.