De Esch is voor veel jonge automobilisten dé plek om in hun opgepoetste auto’s rond te rijden of te hangen. Ze parkeren op de bekende parkeerplaatsen in de wijk, laten hun uitlaten ronken, draaien muziek en proberen indruk te maken. Voor de buurtbewoners is de maat vol, maar de jongeren kunnen naar eigen zeggen nergens anders heen.

Na meerdere klachten én een artikel van OPEN Rotterdam is het onderwerp recent besproken in de lokale politiek. Afgelopen zaterdagavond, 5 april, hielden politie en Stadstoezicht extra toezicht in de wijk. Bestuurders werden aangesproken op hun gedrag.

Bewoners Rudi en Sonja zijn het zat. “Elke avond weer herrie onder mijn raam. Pleur op naar je moeder haar voordeur, maar niet bij ons”, zegt Sonja, zichtbaar gefrustreerd door de geluidsoverlast. Volgens de jongeren die hangen in de Esch is er weinig keus. “Handhaving zegt: ga naar een rustige plek zonder woningen. Maar als we dat doen, worden we daar ook weggestuurd”, zegt een van hen.

AANVULLEND:

De Rotterdamse gemeenteraadsvergadering debatteerden donderdag 10 april over de aanpak van de overlast in De Esch. Dit debat vond plaats op aanvraag van de VVD en Leefbaar Rotterdam na ons bericht over overlast van straatraces en hangjongeren in De Esch. Zowel burgemeester Schouten als Pascal Lansink-Bastemijer, wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit, hebben toegezegd naar nieuwe maatregelen te kijken.

Burgemeester Carola Schouten neemt de situatie in De Esch heel serieus. Ze maakt zich vooral zorgen over de signalen van prostitutie. Ze bevestigt dat er drie gevallen van prostitutie zijn vastgesteld, waaronder een geval van een minderjarige. De burgemeester wil daarom graag jongerenwerkers inzetten in het gebied.

Verder wil de burgemeester kijken naar de maatregelen van het plaatsen van borden om het samenscholingsverbod onder de aandacht te brengen en het installeren van meer camera’s in het overlastgebied. Ook bevestigt ze dat er automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) komt en dat er vijf mosquitos worden geplaatst om hangjongeren tegen te gaan. Enkele raadsleden pleitten ook voor meer preventief fouilleren, maar dit besluit wil burgemeester Schouten graag aan de politie overlaten.

Ook wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer, wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit, vindt dat de gemeente nog niet genoeg doet tegen de overlast. Hij is een aantal mogelijke maatregelen aan het onderzoeken die eventueel kunnen worden ingezet. Zo probeert de wethouder juridische grondslag te vinden voor het in beslag nemen van auto’s.

Onder andere Simon Ceulemans, raadslid van Leefbaar Rotterdam, en Dieke van Groningen, fractievoorzitter van de VVD, lieten zich uit over de aanhoudende overlast in De Esch. “Het gaat niet meer alleen om overlast, maar ook om intimidatie van bewoners”, zegt Ceulemans. “Het is tijd voor effectieve en strenge maatregelen.” Beide raadsleden geven aan dat bewoners zich onveilig voelen en dat enkele zelfs het recht in eigen handen willen nemen. “Dan gaat het echt mis”, waarschuwt Van Groningen. Ceulemans is blij met het debat: “Ik voel veel urgentie en ben blij dat er veel gedaan gaat worden.”

Via: Open Rotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.