Weetjes, ze zijn vaak totaal onbelangrijk, maar ik mag ze graag horen. Deze week kwam ik erachter waar het spreekwoord ‘korte metten maken’ vandaan komt. Metten: katholieke ochtendgebeden. Dat vind ik leuk. Nu las ik weer zoiets. Waar komt de naam vandaan van het Franse drankje ‘Kir’? De combinatie van witte wijn en ‘crème de cassis’ (zwarte bessen-likeur) was lange tijd een traditioneel Bourgondisch aperitief, bekend onder de naam ‘vin blanc cassis’.

Het werd overwegend gedronken in de buurt van Dijon (Midden- Frankrijk). Maar het ging slecht met de verkoop. Er werd gelobbyd en de publiciteitsbewuste burgemeester aldaar besloot om zijn naam ‘Kir’ aan het drankje te geven en uitsluitend dit drankje bij alle officiële gelegenheden te laten serveren. Prompt steeg de omzet explosief en is het drankje sindsdien in heel Europa bekend. Heel populair is ook de ‘Kir Royal’, cassis gemengd met champagne. Bij het napluizen of het allemaal wel klopt, vond ik nog een voorpagina van een krant uit Dijon, waarin de begrafenis wordt vermeld van die burgemeester Kir. Nog een leuk detail: in diezelfde krant uit 1968 ziet u de kop: ‘Optimisme in Washington: het uur van de beslissing nadert’. Echter, pas in 1975 was de Vietnamoorlog afgelopen.

Jaques Beket

kir


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.