Illustratie: Jelmer Noordeman

Op een koude donderdagavond in januari, even na halfzeven, vult de vijfde verdieping van een kantoorpand aan de K.P. Van der Mandelelaan zich langzaam met buurtbewoners, professionals, studenten en nieuwsgierige jongeren. De meesten kennen elkaar al van eerdere bijeenkomsten; sommigen schuiven voor het eerst aan. Op de agenda staat de vijfde ‘inspiratiesessie’ van stichting Kralingen aan de Maas, met als thema: Identiteit. Hoe verhouden we ons tot de wijk, en hoe willen we haar vormgeven in de toekomst?

Wanneer iedereen een plek heeft gevonden, richt Els Leclercq, algemeen directeur van Kralingen aan de Maas, het woord tot de zaal. Ze vertelt hoe de stichting in 2019 is ontstaan uit een coalitie van bewoners en lokale organisaties in Struisenburg, De Esch en Kralingen. Die buurten worden de komende jaren geconfronteerd met flinke gebiedsontwikkelingen, met miljoeneninvesteringen in infrastructuur en woningbouw. Leclercq: “Die projecten zijn vaak top-down. Mensen mogen pas meedenken als de plannen al min of meer vaststaan. Wij willen het andersom doen: door juist de ideeën van bewoners aan de basis te zetten van wat er straks gebeurt.”

De wijk op tafel
Na een column van Barbara Luns (AIR – Architectuur Instituut Rotterdam) en een presentatie van Arnold van de Water (Concrete Culture), gaan de deelnemers zelf aan de slag. De groep wordt opgesplitst in kleine teams. Verspreid over de gehele verdieping staan tafels die overlopen van stiften, markers en stickers. Op elke tafel ligt een groot vel papier, bedrukt met een cirkel van stippen die de kernwaarden van de leefomgeving visualiseren. Langs de rand zijn trefwoorden aangebracht: energie, bewegen, geluid, emancipatie, en nog meer. De opdracht is eenvoudig: plak met gekleurde stickers op de thema’s die je essentieel vindt voor je buurt.

Een groepje bestaande uit drie jongeren en twee wat oudere bewoners buigt zich over de kaart en plakken hun stickers dicht bij het centrum wanneer een onderwerp volgens hen als prioriteit moet gelden. Sommige tafels kiezen voor een andere interpretatie: zij groeperen stickers wanneer ze onderwerpen onlosmakelijk met elkaar verbonden vinden. Zo ontstaan gele clusters bij ‘luchtkwaliteit’ en ‘energie’, en rode strepen tussen ‘wonen’ en ‘publieke ruimte’. Andere deelnemers werpen op dat ‘klimaatbestendigheid’ ontbreekt. “Dan zetten we dat er zelf bij,” zegt iemand nuchter. Al snel verschijnt het nieuwe trefwoord aan de rand van de cirkel.

Daarna volgt de tweede opdracht: iedereen krijgt een A4’tje met de vraag: “Welke thema’s horen thuis in een Programma van Eisen (PvE), formuleer één of meerdere eisen.” Her en der ontstaat discussie. “Een kale stoep bevordert anonimiteit, en dat wil je niet,” verklaart een deelnemer. “We hebben groene plinten nodig en plekken waar buren en ondernemers elkaar tegenkomen.” Drie tieners aan dezelfde tafel vinden dat prima, maar wensen vooral een voetbalveldje en een sportclub “die niet rete ver weg is.”

Ontwerpen in co-creatie
Leclercq legt uit dat deze ideeën zullen uitmonden in een gebiedsPvE, een document dat de basis kan vormen voor nieuwe plannen en projecten. “Ook willen we een online tool, Pol.is, inzetten”, vertelt ze. “Hiermee kunnen mensen die vanavond niet aanwezig zijn meedenken en stemmen op concrete voorstellen.” Pol.is is bedoeld als digitale marktplaats voor ideeën, waar burgers en professionals samen de prioriteiten bepalen. “Iedereen die mee wil denken over de toekomst van hun wijk, van jong tot oud, kan meedoen.” Ze benadrukt dat dit vooral een gezamenlijk proces is: “Het is soms misschien minder efficient dan een klassieke aanpak, maar het is wel een stuk democratischer.”

De volgende stap is het verder uitwerken van de verzamelde ideeën, ook binnen de digitale participatietool Pol.is. Zo kunnen steeds meer bewoners en organisaties meedenken én meebeslissen. Meedoen? Dat kan via deze link: kralingenaandemaas.nl

Valentijn Schoots


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.