Op 30 augustus jl. overleed kunstschilder Leo de Jong. Jarenlang deed hij mee aan kunstmanifestaties in Kralingen. Hij verhuisde met zijn partner Sandra Gallo naar Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Was hij een abstract expressionist? Zelf zou hij aan die benaming geen boodschap hebben gehad. Zijn zoon Marijn de Jong schreef onderstaand in memoriam.  

Op donderdag 6 augustus 1931 werd mijn vader Leo de Jong in Rotterdam geboren. Vanuit het raamkozijn van zijn ouderlijk huis aan de Straatweg nr. 60, waar zijn vader Christiaan de Jong een kleermakersbedrijf runde dat ‘Heerenkleding naar maat’ heette, heeft hij het bombardement van Rotterdam zien gebeuren. Hij had een 6 jaar jongere broer Simon, van zijn moeder en mijn oma Ditje weet ik alleen haar naam.

Mijn vader was anders dan de meesten.Hij heeft dromerig zijn schooltijd doorlopen en raakte later verstrikt in allerlei baantjes, als handelscorrespondent of verkoper van korsetten, waar hij niet echt gelukkig van werd. Eind jaren 50 las hij een advertentie in de Groene Amsterdammer waarin seizoenwerkers voor Corsica werden opgeroepen. Hij reageerde en ging erheen. Ik heb hem nooit gevraagd wat dat seizoenwerk precies inhield, hij vertelde alleen van een groep kunstenaars die hem inspireerden. Terug in Rotterdam besloot hij om naar de kunstacademie te gaan en kunstenaar te worden. Voor zover ik weet was hij de eerste in de familie met die keuze.  Op mijn vraag wie zijn grote voorbeelden zijn, antwoordde hij dat die niet echt had en dat hij maar wat aanrommelde.  In werkelijkheid werkte hij vaak heel nauwkeurig op zijn gevoel en fungeerde het woord aanrommelen alleen maar om niet vast te lopen en de spontaniteit te blijven vieren. Hij vond vaak inspiratie in oude muren, flessen, rommel op straat en kleine vondsten, zoals halfvergane blikjes, kranten en speelgoed. Mijn vader was een gevoelige man die van het leven hield en kon genieten van kleine dingen. Hij heeft een duizelingwekkende hoeveelheid energieke schilderijen en tekeningen nagelaten. Een groot deel van het werk hangt aan de muren van liefhebbers in Rotterdam en ver daarbuiten. Op onverwachte plekken kan ik verrast worden door een werk van mijn vader en dan vertellen de trotse eigenaars dat ze het al jaren hebben en er iedere dag van genieten. Dat komt dan natuurlijk door de vastgelegde levenskracht die het uitademt.

In de avond van 30 augustus jl is mijn vader Leo de Jong in Terneuzen overleden. In zijn atelierwoning in Axel waar hij de laatste periode samen met zijn vrouw Sandra Gallo woonde, heeft hij zijn werk afgemaakt. Tot een week voor zijn overlijden tekende hij dagelijks de mensen die hem bezochten en zelfs in het ziekenhuis vroeg hij de verplegers om te poseren. Hij is liefdevol verzorgd en bijgestaan door zijn vrouw. We zullen hem missen! Gelukkig leeft hij voort in zijn werk en in zijn zes kleinkinderen.

Marijn de Jong

De uitvaart vond plaats in Terneuzen, in besloten kring. Op 6 oktober a.s. zal er een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden in zijn atelier met familie en vrienden.

Portret Leo de Jong: Sandra Gallo-De Jong

Zie: leodejong.nl en marijndejong.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.