Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een term die de laatste jaren steeds vaker de revue passeert. De kans is dan ook groot dat je hier wel eens over gehoord hebt. Maar wat houdt het precies in? Als je daar niet zeker over bent, dan is dit artikel iets voor jou. We leggen je in deze blog snel en simpel uit wat maatschappelijk verantwoord ondernemen nu eigenlijk is. Lees dus snel verder!

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Dus, wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen nu precies? Het is een manier van ondernemen waarbij je niet alleen kijkt naar wat je onderaan de streep aan winst overhoudt, maar ook nadenkt over welke impact je bedrijf heeft op de wereld en de maatschappij waarin je bedrijf opereert. Om die bredere impact makkelijker in kaart te brengen, is het model van de 3 P’s bedacht.

De 3 P’s

Een bedrijf dat doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) probeert zoveel mogelijk waarde toe te voegen in drie ‘gebieden’. Deze gebieden onderscheiden we met de 3 P’s: People, Planet, Profit:

  • People: de mensen in het bedrijf, om het bedrijf heen en de wereldbevolking in zijn geheel.
  • Planet: onze planeet.
  • Profit: de winst die het bedrijf maakt.

Net als alle andere commerciële bedrijven, probeert een bedrijf dat doet aan MVO winst te maken (Profit). Echter, een MVO-bedrijf kijkt verder dan alleen winst. Zo’n bedrijf probeert daarnaast ook een goede impact te hebben op mensen (People). Bijvoorbeeld door de lokale bevolking in het gebied waar een bedrijf zaken doet kansen te bieden en in hun waarde te laten. Ook probeert een MVO-bedrijf een positieve impact te hebben op onze planeet (Planet). Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van groene stroom.

Waarom is het belangrijk?

Het is niet duurzaam vol te houden als alle bedrijven ter wereld puur gericht zouden zijn op het maken van winst. Als de impact op de wereld niet meegenomen wordt in het maken van zakelijke beslissingen, dan houdt het feestje hier op aarde ooit een keer op. Door bij zakelijke beslissingen niet alleen te kijken naar hoeveel winst iets oplevert, kunnen we ervoor zorgen dat er ook over duizenden jaren nog mensen kunnen leven en ondernemen op deze planeet.

Subsidies

De overheid erkent het belang van MVO en neemt maatregelen om deze manier van ondernemen te stimuleren. Bijvoorbeeld door nieuwe regels te introduceren, maar ook door subsidies uit te reiken. Een voorbeeld van zo’n subsidie is DUMAVA. Eigenaren van maatschappelijk vastgoed kunnen deze subsidie aanvragen om het vastgoed te verduurzamen. Voor het aanvragen van MVO-subsidies moet een bedrijf zich wel aan bepaalde regels houden en rapporteren over de MVO-activiteiten. 

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.