De winter is een mooi seizoen, maar soms verlang ik naar de zomer, naar warmte en licht. Dus heb ik een zomerfoto opgezocht die ik maakte van de hoopjes zand die naast ons huis op de stoep waren verschenen. Als ik ernaar kijk, voel ik weer hoe warm het was. Er staat een diertje op, dat moet u van me aannemen. Met een sterke loep kunt u ‘m misschien zien: een mier. Een zwarte wegmier, om precies te zijn. Een nuttig beestje, maar voor ons mensen af en toe wel lastig.

Heel veel mieren hadden al dat zand door de kier tussen de tegels naar buiten gedragen om onder de stoep een nest te maken. Het zand is allang verdwenen en ik vroeg me af: wat doen mieren in de winter?

Ze slapen. Oké, dat is niet echt spannend. Een winterslaap. Af en toe eten ze iets, in de zomer hebben ze voorraden aangelegd. Maar nu komt het: wij trekken de koelkast open als we zin hebben in iets lekkers, mieren gaan dan even een luis melken. Ja, u leest het goed. Nu wordt het interessant!

Mieren ontvoeren aan het eind van de zomer bladluizen en bewaren hen in aparte gangen in hun nest. In de winter melken ze de luizen: ze trommelen met hun voelsprieten op hun achterlijfje en dan komt daar een zoete vloeistof uit: honingdauw. Mieren zijn daar dol op.

Wacht even met het oprichten van een bladluizenbevrijdingsfront. Ten eerste: honingdauw is een soort afvalstof die luizen sowieso kwijt moeten, dus het is niet erg als mieren daarvan smullen. Ten tweede: als de winter voorbij is, brengen de mieren de luizen netjes terug naar de struik of plant waar ze hen vandaan hadden ontvoerd. En ten derde: die luizen hebben er in de winter lekker warmpjes bij gezeten.

Misschien moeten we er nog even van genieten dat de mieren een winterslaap doen. Voor we het weten, komen ze weer tevoorschijn, en als het even tegenzit, marcheren ze in colonnes dwars door uw huis, op zoek naar zoetigheid. Mocht het u overkomen, dan hoop ik dat u niet grijpt naar mierenlokdozen of spuitbussen. Zoek de bestemming en haal die weg of verstoor de mierenlooproute met talkpoeder, gemalen koffie, peper of muntthee. Daar schijnen ze hun neus voor op te halen.

Leid de mieren dus naar buiten. En de bladluizen in uw tuin? Daar helpen de lieveheersbeestjes u graag vanaf…

Margreet van Dam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.