Crewer Daniël van Vliet is op de toekomst gericht

De Eurekaweek (21 t/m 24 augustus) is weer van start gegaan en dat betekent dat duizenden aankomend studenten van de Erasmus Universiteit de stad Rotterdam overspoelen. Om alles in goede banen te leiden (3.200 aanmeldingen), zijn er dit jaar gedurende de week  69 crewers – vrijwillig –  actief.

De crewers zijn elke dag van ongeveer 8.00 tot 22.00 uur op de been en hebben een heel divers takenpakket; van ’s ochtends iedereen de slaapzaal uitsturen, tot op informatiepunten staan. De crewers zijn de handen en ogen van de Eurekaweekcommissie. Zij bereiden alles tot in detail voor en zien erop toe dat alles goed verloopt. De Eurekaweekcommissie doet de organisatie (kennismaking met studie en stad) en de crewers de realisatie.

Kralingen
Crewer Daniël , ‘Daan’ van Vliet is 24 jaar en woont al 6 jaar in Rotterdam, in de Lambertusstraat in Kralingen. Weliswaar klaar met z’n studie, eerst International Bachelor of Communications & Media (IBCoM) en daarna Master in Management aan de Rotterdam School of Management (RSM), en tussendoor nog 4 vakken aan Harvard (USA), weerhoudt hem dat er niet van zich ten volle in te zetten voor de nieuwe studenten.

Toekomst
Daan woont nog in hetzelfde huis, op dezelfde etage als toen hij in 2011 met zin studie aan de Erasmus Universiteit begon, zij het dat hij de etage nu alléén bewoont. Jarenlang deelde hij die met een andere student. “In 2011 was Rotterdam niet populair bij studenten”, weet hij nog. Dat is inmiddels aan het veranderen, volgens hem.  Of hij zich thuis is gaan voelen in Rotterdam? Ja! Het gaat verder dan dat: “Ik ben me Rotterdammer gaan voelen. Als ik iemand iets slechts over Rotterdam hoor zeggen, ga ik er tegenin”.

Sinds 1 juli jl. is hij in dienst bij Capgemini, als consultant ‘digital customer expierence’, o.m. om nieuwe technieken te implementeren. ‘Op de toekomst gericht’, zegt Daan glimlachend. Dat betekent in principe elke dag op en neer naar Utrecht – Leidsche Rijn. Zijn werk bracht hem inmiddels ook naar Berlijn.

Pfeiffer
In 2011 had Daan zich als aankomend student aangemeld voor de Eurekaweek maar van deelname kwam het niet. 40 graden koorts kluisterden hem aan z’n bed. Ziekte van Pfeiffer was de diagnose.

Hij groeide op in Soesterberg en aanvankelijk wilde hij rechten gaan studeren in Utrecht en ging daar naar de informatiedagen. Zijn buurmeisje studeerde al in Rotterdam, woonde in de Lambertusstraat in Kralingen en meldde dat in haar studentenhuis een plek vrij was. Daan nam de buitenkans waar. Zijn interesse heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader Gerard van Vliet schreef het boek ‘De digitale diarree’.

Skadi
Tijdens zijn masterstudie werd hij lid van Skadi (Rotterdamse studentenroeivereniging). “Sport en het (bijbehorende) verenigingsleven zijn een ‘snelkookpan sociaal zijn’”, vindt Daan.  Ook was hij lid van een faculteits- en studievereniging. “Dat is vrijblijvender dan een studentenvereniging”.

Hoofdcrewer
Dit wordt de 4e keer dat Daan betrokken is bij de Eurekaweek. Één keer was hij gids (gidsen opereren als koppel en begeleiden groepen van 15 studenten) en 2 keer crewer. Deze keer is hij door de Eurekaweekcommissie aangesteld als ‘hoofdcrewer’, wegens zijn ruime ervaring en gebleken vaardigheden. Opmerkelijk is wel dat hij weer in touw komt, terwijl hij inmiddels geen student meer is.  Maar hij heeft er kennelijk lol in en voelt zich verantwoordelijk. Overigens, voorzitter van de Eurekaweekcommissie Laurens Coumou is ook klaar met z’n studie.

Tussenjaar
Gangbaar is dat studenten na de 3 jaren van hun bachelorstudie een ‘tussenjaar’ nemen, voordat ze verdergaan met hun masterstudie. Dat tussenjaar wordt doorgaans besteed aan het verenigingsleven (‘bestuursjaar’), een wereldreis of deelname aan een internationaal uitwisselingsprogramma. In de planning van dat tussenjaar kan het werk voor de Eurekaweek worden opgenomen (en daarmee de zomervakantie opgeofferd). Maar je moet wel eerst worden aangenomen, na de sollicitatie bij de sollicitatiecommissie. Daan was daar dit jaar lid van.

Evenement
3.200 nieuw studenten hebben zich aangemeld voor deelname aan de Eurekaweek (aantal aanmeldingen universitaire bachelorstudie studiejaar 2017-2018 tot dusver: zo’n 9.600. Bron: eur.nl). Daan: “Het blijft een groot evenement, dus huren we beveiligers in en de crewers zijn ook een soort van ordebewakers. Na de Cantus heeft iedereen wel wat op”. Als hoofdcrewer heeft hij een grotere verantwoordelijkheid. Maar: “We doen het met z’n allen”.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]