Afbeelding: Versteviging van de rugsteun
Van schets tot opstelling
Studenten van het Erasmus MC in Rotterdam zijn door de educatieve afdeling van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA geselecteerd om hun onderzoek uit te voeren in gewichtsloosheid, als onderdeel van het Fly Your Thesis!-programma. In dit tweede stuk geven ze een inkijkje in het ontwerpproces om van schets tot opstelling te komen. Op De Ster Online werd op 17 april jl. werd het eerste stuk geplaatst. Zie: desteronline.nl/medische-studenten-gaan-de-lucht-in-voor-de-gewichtsloosheid
Met ons experiment willen we onderzoeken hoe mensen hun bewegingen aanpassen wanneer er geen zwaartekracht meer is. Het experiment zelf is heel simpel: de proefpersonen bewegen hun gestrekte arm omhoog en weer omlaag. Het is echter belangrijk dat de bewegingen heel precies gemeten worden. Daarvoor gebruiken we een elektromagnetisch systeem. De proefpersonen krijgen sensoren op hun arm geplakt en tussen de proefpersonen in wordt een transmitter geplaatst. Met dit systeem kunnen we continu de positie van de armen meten. Verder is er per experiment maar beperkte ruimte in de Airbus A310 van Novespace beschikbaar en moet er aan strenge veiligheidseisen worden voldaan.

(afbeelding) Een plattegrond van de ruimte in het vliegtuig, met daarin twee proefpersonen leunend tegen de rugsteunen, en een onderzoeker bij het rek met meetapparatuur. Te zien is dat de ruimte beperkt is (2,5 bij 2 meter).

(afbeelding) Versteviging van de rugsteun: Van een schets tot een ontwerp in een 3D design programma tot de uiteindelijke opstelling.
Zo is het heel belangrijk dat alle apparatuur stevig vastzit aan de rails in de vloer van het vliegtuig. Ook de proefpersonen moeten gezekerd worden om te voorkomen dat ze tijdens de periodes met verminderde zwaartekracht niet wegzweven. Hiervoor hebben we rugsteunen ontworpen waardoor de proefpersonen in de juiste houding blijven zitten.
Tijdens het ontwerpen krijgen we constant feedback van de ingenieurs van Novespace, de Franse organisatie die de paraboolvluchten uitvoert. Zo bleek het belangrijk om de rugsteunen extra te verstevigen. Als oplossing hebben we een schuine balk toegevoegd die van de rugsteun naar het rek met de meetapparatuur loopt. Dit hebben we eerst in een schets verwerkt en toen we groen licht kregen van Novespace hebben we het in detail uitgewerkt in een 3D design programma. Nu is de opstelling klaar om gebouwd te worden! Om op de hoogte te blijven van ons onderzoek kun je de ons volgen op Facebook (facebook.com/greachproject) of de website van De Ster, www.desteronliner.nl, in de gaten houden.
(tekst gestuurd door Kralingse student Emma Raat, namens Team G-REACH)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Trackbacks/Pingbacks