Rotterdam wil meer maatwerk en zorg voor daklozen en andere kwetsbare Rotterdammers die niet zelfstandig kunnen wonen en leven. Een voorbeeld van meer maatwerk is de omschakeling van ‘slaapzalen’ naar ‘slaapkamers’ in de nachtopvang. Vandaag presenteert wethouder Sven de Langen het Plan van Aanpak Kwetsbare Rotterdammers met daarin een nieuwe aanpak waarmee kwetsbare Rotterdammers sneller een dak boven het hoofd krijgen en een stabiel leven kunnen opbouwen.
Wethouder De Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport): “Het is tijd voor de volgende stap. Enerzijds voor meer maatwerk en anderzijds voor een aanpak met goede ondersteuning voor kwetsbare Rotterdammers, waardoor dakloosheid kan worden voorkomen. Iedere Rotterdammer die dat nodig heeft, heeft recht op een eigen plek met passende zorg.
Nachtopvang nieuwe stijl
De nachtopvang nieuwe stijl bestaat uit drie elementen: het Warm Welkom betekent eenduidige informatie voor de mensen in de nachtopvang over begeleiding, dienstverlening en de huisregels. Beter Bad staat voor adequate doucheruimtes waar spullen veilig zijn en men in een rustige omgeving kan douchen en omkleden. En als laatste de Pop up Privacy en Kleine Kamer. Grote slaapzalen met stapelbedden maken plaats voor een meer rustgevende inrichting waarbij gebruik gemaakt wordt van afscheidingen. Ook zijn er Kleine Kamers beschikbaar voor daklozen die in een doorstroomtraject zitten naar een andere vorm van huisvesting. De eerste nachtopvang nieuwe stijl wordt dit jaar geopend aan de Bredestraat.
Maatwerk
Er wordt ingezet op het realiseren van meer tussenvoorzieningen: kleinschalige huisvesting voor de kwetsbare Rotterdammer. Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen mensen vervolgens doorstromen naar reguliere huisvesting. “We willen op meer plekken in de stad kleinschalige huisvesting voor kwetsbare Rotterdammers creëren. Rotterdam is een inclusieve stad. Iedereen heeft recht op een nieuwe kans. Zo snel mogelijk onder een eigen dak. Zo snel mogelijk een kans om zelf, met de juiste zorg en ondersteuning, het leven terug op de rails te krijgen”, zegt wethouder De Langen. Daarnaast wordt het stedelijk bemoeizorgteam uitgebreid, zodat de complexe groep buitenslapers goede ondersteuning krijgt en naar de juiste zorg begeleid wordt.
Dakloosheid voorkomen
In het plan van aanpak gaat veel aandacht naar het voorkomen van problemen, zoals bijvoorbeeld dakloosheid. Zo is één van de maatregelen in het plan het verbeteren van de situatie van de bankslapers. Het is belangrijk om deze groep op tijd ondersteuning te bieden ter voorkoming dat zij dakloos raken en in de opvang stromen. Ook wordt ingezet op het verbeteren van de samenwerking van professionals.
Project 010
Naar aanleiding van het televisieprogramma ‘Het Rotterdam Project’ is de gemeente gestart met een pilot voor dak- en thuisloze jongeren: Project 010. Doelstelling van Project 010 is leren hoe de zorg en ondersteuning aan dak- en thuisloze Rotterdamse jongeren verder verbeterd kan worden. Bij de pilot zijn verschillende zorginstellingen, banken en particuliere fondsen betrokken. Project 010 is onderdeel van het landelijke actieprogramma ‘Dak- en thuisloze jongeren 2019-2021’ van staatssecretaris Blokhuis, waarmee innovatieve initiatieven in het land gedeeld worden.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar