In een hoekpand aan de Aelbrechtskolk, een idyllisch straatje in historisch Delfshaven, bevindt zich MORII; een sfeervolle juwelierszaak met achterin een atelier van goudsmeden Florien Rovers (36) en Anouk Schepers (46). Als je langs het monumentale pand loopt, worden je ogen getrokken naar de unieke, gouden creaties in de etalage, die tentoon worden gesteld in glazen boxen met gouden randen. Alles ademt ambacht: de omgeving, het pand, de inrichting en de creaties.
“We hebben de hele verbouwing zelf gedaan”, vertelt Florien trots. Het pand oogt fris, strak én klassiek tegelijk. Het is een beetje zoals de gouden creaties die beide dames maken. Waar het werk van Florien meer ‘organisch’ en ‘romantisch’ is, laat het werk van Anouk zich meer omschrijven als ‘modern’ en ‘geometrisch’. Florien zoekt in haar ontwerpen steeds naar een manier om het persoonlijke verhaal van haar klanten vorm te geven. Dit doet ze met kleine, gouden details die een kerngedachte of datum symboliseren. Daarnaast werkt ze graag met heldere, ruwe diamanten. Die diamanten verbeelden in haar werk de unieke karakters van mensen en hun relaties. Anouk heeft veel gereisd en zich ingezet voor ontwikkelingswerk. Tijdens deze periode groeide haar bewustzijn en betrokkenheid bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ze voelde de drang om hier een betekenisvolle bijdrage aan te leveren en besloot haar passie voor sieraden te verbinden met deze idealen. Haar sieraden zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar vormen ook een aanleiding tot gesprek; een alternatieve manier om bewustwording te creëren rondom duurzaamheid en maatschappelijke thema’s.
Het roer om
Doen wat je leuk vindt en waar je hart sneller van gaat kloppen en daar ook nog eens je baan van kunnen maken. Het klinkt als een droom en voor velen is de stap dan ook vaak te groot. Niet voor iedereen hoeft het bij fantaseren te blijven. Het juweliersvak is zowel bij Florien als bij Anouk niet met de paplepel ingegoten. Beiden hebben onder andere Bedrijfskunde gestudeerd en een kantoorbaan gehad. Toch heeft het ‘iets willen creëren’ en ‘met handen willen werken’ hen altijd getrokken. Een paar jaar geleden gooiden de dames het roer om.
Goudsmid
Anouk: “Ik wilde zwanger worden, maar dat lukte toen helaas niet. Het was een beladen periode. Een periode waarin mijn leven uiteindelijk een totaal andere wending nam. Plan A – moeder worden – leek toen niet voor mij weggelegd, dus besloot ik voor een ander plan A te gaan en niet voor een plan B.” Anouk is opgegroeid in een werkplaats vol grote machines en gereedschappen om haar heen.
“Als het moederschap niet voor mij is weggelegd, zou mijn ideale wereld een wereld zijn waarin ik werk doe waar ik mijn hart, ziel en hersenen in kwijt kan.” Op 17 mei 2017, in het ziekenhuis, besloot Anouk haar droom na te jagen. De dag erna schreef zij zich in voor de opleiding tot Goudsmid in Schoonhoven en in september startte zij – naast haar baan als programma-manager in de zorg – aan de opleiding. Tijdens haar opleiding werd Anouk alsnog zwanger en heeft nu een gezonde dochter. Florien werkte tien jaar geleden nog voor het Ministerie van Justitie. “Ik werkte iedere dag op kantoor en droomde er altijd al van met mijn handen te werken en te ontwerpen. Toen mijn vriend voor langere tijd voor zijn werk naar Brussel moest, koos ik voor de liefde en nam ontslag.”
De droom om met haar handen te werken, kreeg gestalte in de vorm van het volgen van de opleiding tot Goudsmid in Brussel.
Florien deed de opleiding, liep stage en is daarna op haar stageplaats blijven werken tot ze moeder werd. Uiteindelijk is Florien met haar gezin – met een omweg via Amsterdam – naar Rotterdam Kralingen verhuisd en is ze gaan werken bij een grotere goudsmid. Na twee jaar ging het bij Florien kriebelen om echt voor zichzelf te beginnen en zo’n anderhalf jaar geleden nam ze definitief het besluit. “Al die tijd had ik naast mijn werk bij de goudsmid zelf al een klein atelier. Maar als je je eigen bedrijf vleugels wilt geven en honderd procent voor je passie wilt gaan, moet je daar al je tijd en energie in stoppen.” Toen Florien op zoek ging naar een eigen pand en een samenwerkingspartner zocht, werd zij door iemand uit haar netwerk gekoppeld aan Anouk. “We deden een wijntje op een terras in Delfshaven, het klikte en zie waar we nu staan”, lacht Florien. “Goudsmid is een solitair beroep. Je zit constant in je eigen kleine bubbel. Het is fi jn om dit samen met Anouk te doen.”
Toekomst
Florien en Anouk zijn met hun zaak MORII een echte toevoeging aan de Rotterdamse sieradenscene. “Veel juwelierszaken in Rotterdam kopen sieraden in. Wij ontwerpen en creëren alles zelf, dus al onze sieraden zijn uniek, handgemaakt en bestaan uit gerecycled goud en ethisch verantwoorde edelstenen. Bovendien bieden wij in onze juwelierszaak en in ons atelier ook andere jonge ondernemers de kans hun dromen na te jagen.” Zo is er een aantal glazen boxen in de juwelierszaak gereserveerd voor andere creatievelingen en kunnen startende goudsmeden bij MORII een werkbank huren. “In ons atelier vind je alle benodigdheden om te kunnen creëren, dus we bieden beginnende goudsmeden graag die mogelijkheid.”
De beslissing om hun baan op te zeggen en samen een onderneming te beginnen, was spannend, maar beide dames kijken er met veel voldoening op terug. Beiden kijken uit naar wat de toekomst hen gaat brengen. Met de liefde, passie en toewijding waarmee Florien en Anouk dagelijks hun werk doen, is MORII – wat betekent ‘herinneringen tastbaar maken’ – een écht Rotterdams juweeltje aan de Aelbrechtskolk.
Adres: Aelbrechtskolk 2, Rotterdam
Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en vrijdag tot 18.00 uur. Langskomen buiten de openingstijden? Dat kan op afspraak.
Instagram: morii.fi nejewelry
recent commentaar