Op de achterpagina van de NRC van 20 mei zitten Fokke en Sukke op hun oude Nokia met elkaar te whatsappen en vinden daar nog een sms’je van Rutte. Ze willen ‘m gaan veilen als NFT.

‘NFT’? Amper ooit van gehoord.

Een mooi toeval maakte dat ik enkele dagen daarvóór voor het eerst het acroniem Enneftee had gezien. Dat was in de bijlage Tijdgeest van Trouw van 14 mei: trouw.nl/cultuur-media/kun-je-houden-van-een-digitaal-kunstwerk

In de ruim twee weken die sindsdien verlopen zijn, heb ik onvoorstelbaar veel bij-geleerd. De drie letters staan voor het Engelstalige begrip Non-Fungible-Token. Op de website nibcdirect.be/nl/blog/wat-zijn-non-fungible-tokens-of-nft-s wordt uitgelegd wat daarmee bedoeld wordt. Ik kopieer een paar flarden. De onderstrepingen zijn van mij:

‘”Non fungible” betekent min of meer dat het uniek is en niet kan worden vervangen door een ander, identiek item. Een munt van 2 euro met de beeltenis van koning Filip is bijvoorbeeld vervangbaar. Ruil er eentje voor een andere, en u heeft precies hetzelfde (hoewel u natuurlijk kan betogen dat de andere euromunt uit andere moleculen is opgebouwd). Ook is een non-fungible token onverdeelbaar, het blijft één geheel. Een munt van 2 euro kan u bijvoorbeeld wel verdelen en vervangen door twee munten van 1 euro. De Mona Lisa is bijvoorbeeld ‘non-fungible’ oftewel onvervangbaar. Als u dat schilderij inruilt voor een ander schilderij – zeg maar “Het Meisje met de parel” – dan heeft u iets heel anders in handen. NFT’s zijn precies hetzelfde: het zijn unieke activa. Het grote verschil met pakweg de Mona Lisa zit hem erin dat NFT’s digitaal zijn en dat hun eigendom wordt geverifieerd door blockchain-technologie (wat dàt is, moet u zelf maar nakijken in cyberspace (HV). NFT’s kunnen werkelijk alles zijn wat in digitale vorm mogelijk is (zoals tekeningen, muziek, of zelfs een elektrocardiogram of röntgenfoto), maar veel van de opwinding gaat momenteel over het gebruik van NFT’s om digitale kunst, verzamelspullen,  gaming-objecten of zelfs memes te verhandelen en ermee te speculeren.  …  ‘

Ik ben toch vast niet de enige die dit steeds onbegrijpelijker gaat vinden? Maar dan komt een bevrijdende tussen-alinea:

Als NFT’s u erg bizar lijken, dan is het dat ook. Een digitaal bestand zoals een foto of meme kunt u oneindig keer kopiëren (let wel, ze kunnen beschermd zijn door auteursrechten), en hetzelfde geldt voor het digitale kunstwerk dat bij een NFT wordt geleverd (de NFT zelf kan niet gekopieerd worden). Het idee om te betalen voor het symbolische eigendom van een digitaal beeld of voorwerp dat ergens op het internet leeft en binnen enkele seconden kan worden vastgelegd op een screenshot, is op het eerste gezicht vreemd.’

Het voorbehoud ‘op het eerste gezicht’ in de laatste zin is voor mijn gevoel een understatement.– om niet te zeggen bizar, of zelfs nog erger. De bewering ‘Een digitaal bestand zoals een foto of meme kunt u oneindig keer kopiëren ‘ die hierboven stond, is onjuist, onhoudbaar, niet correct, wartaal, … … you name it, want ik ben zelf eindig. Hier wordt de eeuwigheid met haar onmiskenbare transcendente, metafysische kwaliteit met één pennestreek gereduceerd tot de kleine seculiere tijdgebonden proporties van mij. Tel uit je verlies.

Ter zake! Dit leidt tot niets! we gaan plaatjes kijken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links ziet u de omslag van een boekje. Links in het midden is een impressie weergegeven van de Mont Ventoux, die beroemde berg in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk, gelegen op zo’n twintig kilometer ten noordoosten van Carpentras op de grens tussen de gemeenten Beaumont-du-Ventoux en Bédoin. Hoogte 1.909 m, Coördinaten: 44° 11′ noorderbreedte, 5° 17′ oosterlengte (met dank aan Wikipedia). Als u goed kijkt, ziet u boven op die berg vier kleine verticale streepjes. Wat u alleen op het plaatje rechts kunt zien, is wat die vier streepjes ‘in het echt’ zijn. Ze zijn vele malen uitvergroot de drie op de omslag van het boekje genoemde auteurs plus de alleen in het binnenwerk genoemde hoofdpersoon van het boekje.

Voor zover ik misschien toch een beetje iets begrijp van NFT, is dit een voorbeeld van non fungible digital art (met dank aan Dianne van Haver die al vele jaren via de Canon Copyshop in Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit boekjes voor mij ontwerpt, illustreert, drukt, etc.).

Wilt u als kunstverzamelaar eigenaar worden van dit of andere  NFT-artistieke producten, dan valt daarover te onderhandelen; maak dan een notitie in de Reacties verderop op deze pagina.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.